V Ostravě se narodilo šestikilové dítě

Kluk jako buk. Tohle pořekadlo do puntíku splnil malý Vojtíšek, který se v úterý dopoledne narodil ve Vítkovické nemocnici v Ostravě. Chlapeček váží neuvěřitelných 5,9 kilogramů a měří 54 centimetrů.

Podle mluvčí nemocnice Simony Součkové na malého velkého sourozence už se doma těší jeho čtyřletý bráška. Právě kvůli velikosti miminka se lékaři rozhodli pro operativní porod, a chlapeček tak přišel na svět císařským řezem, přesto se má čile k světu. Třicetileté mamince z Ostravy i miminku se daří dobře. "Krásně saje a jeví se v pořádku. Má zvýšený dohled, protože se narodil císařským řezem," doplnila dětská lékařka Jarmila Lukovská. Maminka přišla do porodnice s počínajícími děložními stahy ještě před termínem porodu. Už podle ultrazvuku lékaři čekali pořádného "macka". "U tak velkých dětí se nedá ultrazvukem stanovit přesná váha. Podle snímku jsme tipovali maximálně 4800 gramů. To, že bude mít miminko skoro šest kilo, nikdo z nás nepředpokládal," uvedla lékařka Zdeňka Tvarůžková, která byla u porodu.

Dětí, které mají při narození nad čtyři kila, není mnoho. Tvoří asi deset procent všech porodů. Lékaři Vítkovické nemocnice si nepamatují, že by v posledních pěti letech přivedli na svět miminko nad 5,5 kilogramu.

ČTK

obsah | Česká republika