Osm Českých hlav

Porota udělovala ceny za přínos v oblasti vědy a výzkumu. Z osmi kategorií soutěže, která si klade za cíl ocenit české vědce a popularizovat výzkum, si nejvyšší ocenění odnesl matematik Jaroslav Kurzweil. Soutěž Česká hlava, jejímž cílem je ocenit české vědce a popularizovat výzkum, má své letošní vítěze. V pátém ročníku odborná porota z devíti desítek nominací vybrala osm laureátů. Jejich jména dnes organizátoři zveřejnili v Praze na úřadu vlády. Ceny ocenění převezmou večer v Praze při slavnostním galavečeru s názvem "Slavní slavným".

Porota udělovala ceny v osmi kategoriích

Národní cenou Česká hlava, která je spojena s odměnou milion korun, ocenila vláda za mimořádné celoživotní výsledky uznávaného matematika Jaroslava Kurzweila. Toto nejvyšší vědecké vyznamenání v zemi si vysloužil za svůj přínos světové matematice. Zásadním způsobem totiž přispěl k rozvoji teorie integrálních a diferenciálních rovnic. Mimo jiné objevil integrál, který je po něm nazvaný Kurzweilův-Henstockův.

Cenu Invence, kterou uděluje společnost Škoda Auto, získá profesor Oldřich Jirsák z liberecké Technické univerzity. Se svým týmem vyvinul zařízení NanoSpider, které umožňuje průmyslovou výrobu nanovláken, tedy miniaturních vláken. Nanometr představuje miliardtinu metru. Konstrukce zařízení je navíc překvapivě jednoduchá, přitom má mnohem větší výkon než srovnatelné aparáty.

Za šíření dobrého jména české vědy v zahraničí si cenu Patria, kterou uděluje Unipetrol, odnese profesor Jiří Čížek z Univerzity ve Waterloo. Patří k českým vědcům, kteří byli nominováni na Nobelovu cenu. Po roce 1968 opustil tehdejší Československo a usadil se v Kanadě. Jeho práce měla klíčový vliv na další rozvoj kvantové chemie. Byla zařazena mezi 66 nejvýznamnějších prací 20. století v tomto oboru. Po roce 1989 český vědec pomohl vybavit zhruba 20.000 odbornými svazky knihovnu Slezské univerzity.

Ministerstvo průmyslu a obchodu svou cenu Industrie udělilo firmě Linet za vývoj a výrobu polohovatelného nemocničního lůžka Image, které je určeno hlavně dlouhodobě ležícím pacientům. Společnost ho úspěšně vyváží do sedmi desítek zemí.

Ocenění Doktorandus za inovativní přístup, které společnost Siemens dává studentovi doktorského studia, získá Štěpán Obdržálek z Českého vysokého učení technického. Ve své práci se zabývá rozpoznáním objektů v obrázcích. Navrhl a realizoval postup, který to umožňuje. Jeho vynález byl loni patentován v Japonsku, nyní se chystá patentová přihláška v USA. V oblasti rozpoznávání objektů spolupracuje Obdržálek například s japonskou automobilkou na projektu bezpečného auta.

Cenu Gaudeamus pro vysokoškolského studenta si odnese Petr Kubíček z brněnského Vysokého učení technického. Byl jedním z iniciátorů rekonstrukce malého sportovního letadla M2 Skaut, který patřil ke zdařilým poválečným konstrukcím. Tehdy ale vznikl pouze prototyp. Studenti nyní přepracovali historický návrh podle nejnovějších poznatků. Mohl by být vyráběn jako výcvikový stroj.

Ocenění Naděje pro středoškolské studenty, které uděluje Poštovní spořitelna, získá devatenáctiletá Ivana Petrová. Spolupracovala na grantu, který se zaměřil na příčiny neplodnosti. Jednou z nich je nedostatečná kvalita lidských vajíček, které se rozpadají a umírají. Studentka na prasečích vajíčkách zkoumala, zda tomu lze zabránit. Navrhla ochranu. Byla již podána patentová přihláška.

Cenu Media od Nadačního fondu Česká hlava za popularizaci vědy pak dostane redaktor České televize Vladimír Kořen za seriál České hlavy.

LIDOVKY

obsah | Česká republika