Český aerobik se čtyřikrát blyštěl zlatem

Čtyři zlaté medaile vybojovali čeští reprezentanti na 14. mistrovství světa ve sportovním aerobiku a fitnes týmů v Praze. K tomu přidali ještě tři stříbra a na šampionátu NOKIA WORLD AEROBIC se tak stali bekonkurenčně nejlepší zemí. Ve sportovním aerobiku se prvenstvím mohli pochlubit trio Holzer, Strakoš, Valouch v družstvech, Jánský byl nejlepší mezi muži a společně s Kavříkovou přidal další zlatou medailiv párech. Ve fitness týmech v kategorii step podle očekávání dominoval celek Těžká směs.

Triumf českého aerobiku umocnily v Kongresovém centru stříbrné medaile Fulínové ve sportovním aerobiku, družstva Druhý dech v kategorii step a týmu Top Gun v kategorii aerobic.

Hrdiny šampionátu se stala trojice Holzer, Strakoš Valouch, která prošla celým mistrovstvím bez nejnšího zakolísání.

"Ale tak jednoduché to zase nebylo. Před domácím publikem se nám kolena trochu klepala," přiznal Vladimír Valouch. "Ale na druhou stranu jsme si věřili. A když jsme bez nejmenší chybičky zajeli i finálovou sestavu, bylo nám jasné, že třetí světový tirul je náš."

Naprosto nečekaně se na nejvyšší stupínek probojoval v jednotlivcích Petr Jánský. Přitom už měl v kapse zlato za páry společně s Kavříkovou. A do soupeření o další prvenství nastupoval po necelé hodině...

"Říkal jsem si, že nemám co ztratit, protože v pátečním semifinále jsem udělal chybu a do finále jsem šel až z pátého místa," poznamenal Jánský. "Tak jsem do toho dal všechno a nakonec z toho bylo zase zlato." Jánského kolegyně z páru Jana Kavříková přiznala, že mistrovství pro jejich dvojici nezačalo úplně nejlíp.

"V prvním kole nás předběli Italové, kteří nebyli na zářijovém mistrovství Evropy, kde jsme vyhráli," řekla. "S Petrem jsme si pak říkali, že tak jednoduché to zase nebude. Ale když jsme pak vyhráli semifinále, cítili jsme se jistěji. Jenže ten velký kámen ze srdce mi spadl ze srdce až když hlásili naše body. Petr tu ránu určitě musel slyšet," zářila štěstím útlá závodnice, která si pochvalovala znamenité publikum. "Ta domácí atmosféra byla opravdu nenahraditelná."

Sebevědomí na rozdávání měla děvčata z Těžké směsi. Ostatně, na jejich výkonech ve fitness týmech ve stepu to bylo vidět. Tato jedenáctičlenná sestava byla suverénně nejlepší v prvním kole, v semifinále a pochopitelně i ve finále.

"O zlatu jsme nepochybovaly v jediném okamžiku," prohlásila za všechny Petra Murcková. "Na letošním mistrovství Evropy nás porazily Maďarky, tak jsme podle současného rozhodčích upravily sestavu a teď jsme jim to vrátily i s úroky. A před mistrovstvím světa jsme věřili naší trenérce, která vůbec nepřipouštěla, že bychom neměly mít zlato."

Nakonec měla Těžká směs největšího konkurenta v dalším domácím celku Druhý dech, který se dal dohromady teprve začátkem roku a v září na mistrovství Evropy už byl bronzový. A na pražském mistrovství světa ji ještě o jeden stupínek polepšil!

Není se ale co divit, když v jeho sestavě fugurují například současní reprezentanti ve sportovním aerobiku Silvie Brandová s Tomášem Krmíčkem a nezapomenutelná Olga Šípková, mistryně světa v ženách z roku 1997, historicky nejúspěšnější česká závodnice.

"V téhle stříbrné partě se mi vrátila chuť do závodění, moc mi psychicky pomohla," vyznala se Brandová, která se v kategorii žen nedostala ani do semifinále, a bezprostředně po nečekaném neúspěchu měla myšlenka na ukončení závodní činnosti.

Mezi ženami vybojovala ve sportovním aerobiku světové stříbro Martina Fulínová, která téměř celý loňský rok nezávodila kvůli těžkému zranění kolena.

"Na zlato jsem nemyslela, protože obhájkyně titulu Farryová z Austrálie byla opravdu bezkonkurenční. Ale to stříbro jsem chtěla moc," svěřila se Fulínová, který byla na mistrovství světa druhá před dvěma lety v Maroku. "Šla jsem do finále sice až z třetího místa, ale když jsem docvičila, věřila jsem, že to dobře dopadlo."

JAROMÍR NOVÁK

obsah | Česká republika