Akademie věd zve veřejnost do svých laboratoří

Akademie věd ČR zahájila Týden vědy a techniky. Lidé tak mají možnost nahlédnout do vědeckých laboratoří a diskutovat s předními vědci o jejich práci. Akademie otvírá brány svých ústavů v Praze, Českých Budějovicích, Ostravě a Brně.

Hlavními tématy akce, kterou Evropská unie vyhlásila na týden od 6. do 12. listopadu, jsou biotechnologie, nanotechnologie a evropské kulturní dědictví. Ve všech zúčastněných městech se budou konat přednášky a vědecké kavárny, kde bude možné diskutovat s odborníky.

Promítat se budou populárněvědecké filmy a připraveno je i několik výstav. Knihovna akademie věd uspořádá například prodejní výstavu vědecké literatury.

Na výstavě nazvané Transgenesis - Biotechnologie v současném umění se návštěvníci budou moci seznámit s díly českých i zahraničních umělců, kteří se inspirují ve vědeckých laboratořích.

Kromě vysokých škol se na Týdnu vědy a techniky podílí také elektrárenská společnost ČEZ. Ta otevře veřejnosti všechny své elektrárny a expozici historických energetických strojů v elektrárně Prunéřov.

(sfo), iDNES.cz, ČTK

obsah | Česká republika