Stát prohrál miliardový spor

Stát prohrál spor se společností Petrcíle a musí jí zaplatit 2,05 miliardy korun. Podle serveru Novinky vypověděl Fond národního majetku firmě Petrcíle neoprávněně smlouvu, kterou se zavázal k prodeji 15 procent akcií Nové huti. FNM v reakci sdělil, že rozhodčí nález považuje za protiprávní a věcně nesprávný.

FNM je podle rozhodčího nálezu povinen zaplatit také náklady na řízení 15,3 milionu korun. Celou platbu musí uhradit do 15 dnů, proti verdiktu se není možné odvolat.

Podle mluvčí FNM Petry Krainové fond v nejbližších dnech podá návrh na odklad vykonatelnosti nálezu a současně žalobu na jeho zrušení kvůli nepřístojnosti rozhodčího senátu. "Rozhodčí senát, který věc rozhodoval, byl ustanoven pro zcela jiné rozhodnutí, a to pro rozhodnutí ve sporu o určení neplatnosti odstoupení od smlouvy o prodeji a koupi akcií," uvedla Krainová. Podle FNM senát neměl pravomoc projednat nárok na náhradu škody.

Čtyřsetstránkový nález rozhodčího soudu nyní podle mediálního zástupce Petrcíle Jaromíra Piskoře zkoumají právníci Petrcíle. "Myslím, že v Petrcíle bude docela veselo," řekl Piskoř.

Spor o akcie

Příběh ostravských ocelárenských akcií začal před osmi lety. Fond národního majetku a firma Petrcíle tehdy uzavřely smlouvu, že Petrcíle za korunu získají 15 procent akcií Nové huti. Po ekonomicky neúspěšném roce 1999 se stát rozhodl akcie Nové huti firmě nepostoupit.

Fond trvá na tom, že společnosti Petrcíle nikdy nárok na náhradu škod nevznikl, uvedla dnes Krainová. Petrcíle nesplnila kriteria smlouvy o převodu akcií. Naopak Novou Huť dovedla do úpadkové situace.

K vypovězení smlouvy přistoupil FNM na základě auditorského nálezu společnosti BDO CS s.r.o. Rozhodčí řízení však podle serveru Novinky konstatovalo, že tento audit byl neplatný, takže Fond národního majetku neměl právní základ k tomu, aby smlouvu s firmou Petrcíle vypověděl.

Spor mezi státem a firmou Petrcíle má dopad na akcionářskou strukturu Ispatu Nová huť. Tu loňského ledna vlastní nizozemská společnost LNM Holdings. Firma koupila státní podíl 52,25 procenta za šest milionů dolarů. Za tři miliony dolarů by měla získat ještě 15 procent akcií ostravské huti, právě po vyřešení sporu státu se společností Petrcíle.

autor

obsah | Česká republika