Armáda se zbavuje historických bunkrů

Ministerstvo obrany začalo zájemcům bezplatně převádět vojenské historické bunkry, které dosud patřily armádě. Na území České republiky stojí přes 7 tisíc bunkrů z doby před druhou světovou válkou. Armáda si chce ponechat jen několik větších objektů z tehdejšího pohraničního opevnění.

Původně chtěla armáda vojenské bunkry prodávat. Postup by však byl příliš složitý a nákladný. Jen znalecké posudky by v případě prodeje vyšly na miliony korun.

"Chceme jít cestou nejspravedlivější, nejlevnější a nejefektivnější," řekl mluvčí ministra obrany Andrej Čírtek. Vojenský bunkr tak může podle něj získat každý, kdo má pozemek s vojenským bunkrem a požádá armádu o jeho darování. Objekt získá od armády zdarma. Ministerstvo obrany dokonce za nového majitele zaplatí několikatisícové náklady spojené se zápisem do katastru nemovitostí.

"V případě nezájmu vlastníka můžeme objekty převést na samosprávný celek, na jehož území se bunkr nachází," konstatoval Čírtek. Ve zvláštních případech chce podle něj armáda bunkry převádět i na fyzické či právnické osoby, které se o bunkr starají.

To se týká především nadšenců z klubů vojenské historie, kteří bunkry opravují a využívají je jako turistické atrakce. Jedinou podmínkou je v takových případech souhlas vlastníka pozemku.

Propracovaný systém více než 7 tisíc obranných bunkrů budovala v polovině třicátých let prvorepubliková československá armáda po vzoru francouzské Maginotovy linie podél dnešní hranice s Německem, Rakouskem a Polskem. Nikdy je však prakticky nepoužila.

Po desetiletích chátrání se ministerstvo obrany rozhodlo nepotřebného majetku zbavit. Zájem o historické bunkry už předtím projevily některé obce. Deset bunkrů například už získala obec Oslnovice na Znojemsku, sedm malých objektů obec Vroutek, tři bunkry pak Dyjákovice.

Jeden z bunkrů pak získala také města Mikulov a Roudnice na Labem. Darovací smlouvu na větší pevnost s ministerstvem obrany nedávno podepsaly i Králíky na Pardubicku.

"Zatím jsme převedli asi 22 objektů," uvedl Jan Pejšek z tiskové služby ministerstva obrany s tím, že armáda registruje další žádosti o převody nepoužívaných vojenských bunkrů. "O některé bunkry už město požádalo," řekl například mluvčí opavského magistrátu Jan Šindler.

Předávání podle Pejška komplikuje skutečnost, že objekty většinou nejsou vzhledem k tehdejšímu předválečnému utajení, zapsány v katastrálních mapách. Některé kraje podle něj ale už zápis bunkrů do katastru dokončují.

NATOAKTUAL.CZ

obsah | Česká republika