Organizátoři Asanace dostali podmínku

Tři ze čtyř bývalých funkcionářů ministerstva vnitra dostali v úterý podmíněné tresty za podíl na akci Státní bezpečnosti (StB) Asanace. Podle rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 6 akce vedla k nedobrovolnému vystěhování asi 15 signatářů Charty 77 z Československa v letech 1977 až 1985. Čtvrtého obžalovaného, Oldřicha Mézla, soud osvobodil. "Obžalovaní Vladimír Stárek, Zdeněk Wiederlechner a Zdeněk Němec se odsuzují na tři roky s podmíněným odkladem na dobu čtyř let," padl dlouho očekávaný rozsudek z úst předsedkyně senátu Kateřiny Kohoutkové přibližně půl hodiny před polednem. Kohoutková zároveň stanovila obžalovaným dohled.

Podle Kohoutkové muži zneužili pravomoci veřejného činitele a způsobili tak zvlášť závažný následek tím, že svým podřízeným nařizovali, aby chartisty nutili k vystěhování. Porušovali tak tehdy platnou ústavu, která občanům zaručovala nedotknutelnost práva na pobyt v jejich zemi. "Asanace probíhala mnoho let a měla účinek na mnoho osob. Nucený exil má následky na poškozené dodnes," prohlásila soudkyně. "Vy jste o akci věděli, což vyplývá z listinných důkazů. V ročních plánech a vyhodnocování StB byla zahrnuta. A zprávy byly opatřeny vašimi podpisy," hovořila Kohoutková k lavici obžalovaných, kde však seděl jediný z nich, Stárek.

Proč podmíněné tresty?

Fakt, že osobní podpis Mézla chyběl na dokumentech Asanace, hrál v jeho prospěch. Senát ho totiž obžaloby zprostil právě kvůli nedostatku důkazů. "Soud přihlédl ke zdravotnímu stavu obžalovanných a jejich věku (všichni obžalovaní již dosáhli 70 let - pozn. redakce). Smyslem řízení nebylo uložit nepodmíněné tresty. Smyslem řízení je říci, že postup StB nebyl správný, a poskytnout satisfakci poškozeným signatářům Charty 77," prohlásila Kohoutková s pohledem upřeným na lavici pro veřejnost, kde se tísnilo nemálo obětí policejní akce z řad signatářů.

Navíc od spáchání činu uplynula už velmi dlouhá doba. Kdyby se proces konal již v první polovině 90. let, byla by podle Kohoutkové situace úplně jiná a tresty mohly být přísnější. "Bylo prokázáno, že v roce 1977 vydal ministr vnitra Obzina rozkaz, kde se mimo jiné hovoří o dosáhnutí vystěhování chartistů," uvedla dále soudkyně. Ale co Obzina? Trestní stíhání bývalého ministra vnitra Jaromíra Obziny (ve funkci 1973-1983) soud minulou středu přerušil.

Případ na poslední chvíli vyloučil k samostatnému projednávání poté, co vyšlo nečekaně najevo, že Obzina byl v letech 1973 až 1989 členem Sněmovny lidu Federálního shromáždění a požíval poslanecké imunity. Stárek byl náčelníkem 10. správy ministerstva vnitra, v roce 1982 ho na postu vystřídal Wiederlechner. Desátá správa měla za úkol dohlížet na lidi nepohodlné komunistickému režimu a za tímto účelem vydávat příkazy také krajským správám StB. Němec v uvedenou dobu šéfoval pražské StB.

Všichni obžalovaní si prostřednictvím svých obhájců ponechali lhůtu na odvolání. Totéž učinila i státní zástupkyně Jana Hercegová.

Odškodnění soud neřešil

Během soudního líčení, které v prosinci trvalo téměř dva týdny a týden zabralo i v únoru, svědčilo přibližně 15 poškozených chartistů. Mezi nimi například i bývalý šéf prezidentské kanceláře Ivan Medek, biskup Václav Malý, písničkář Jaroslav Hutka. Část poškozených se přitom k trestnímu řízení připojila s nárokem na náhradu škody. Požadovali satisfakci od půl miliónu do dvou miliónů korun.

Soudkyně ale při vyhlášení rozsudku chartisty odkázala na občanskoprávní řízení. Vyšetřovací spis totiž neobsahoval žádné podklady, které by umožňovaly přesně vyčíslit škodu, jež disidentům kvůli Asanaci vznikla.

Řekli k rozsudku

Státní zástupkyně Jana Hercegová: "Jsem spokojena s tím, že bylo rozhodnuto v rámci mého návrhu." (Hercegová požadovala 3letý podmíněný trest, odvolávat se prý bude asi proti zprošťujícím výroku v případě Oldřicha Mézla)

Senátor a bývalý disident Jan Ruml (US-DEU): "Jsem s rozsudkem spokojen. Považuji to za morální satisfakci." Jedna z obětí Asanace malíř

Zbyněk Benýšek: "Podstatné je, že byl učiněn výrok o vině. Dopad by byl větší, kdyby se tak stalo dříve."

LENKA KADEŘÁVKOVÁ, PRÁVO

obsah | Česká republika