Babičkino údolie je v ruinách

Všetko, čo je spojené v Česku s Boženou Němcovou, je takmer nedotknuteľná ikona. Do miest v Ratibořickom údolí, kde žili postavy jej legendárneho diela Babička, sa celé roky chodilo na výlety. I preto vzbudzuje veľké emócie súčasná situácia, keď sú mnohé objekty kultúrnej pamiatky Babičkino údolie v ruinách.

Mlyn Staré Bělidlo, kde Němcová trávila detstvo ako Barunka Panklová, ale aj Ratibořický zámok sú v dobrom stave. Ale Panský dvor, jeho súčasť Panklovna, Panský hostinec a hospodárske budovy sú schátrané. Štát v roku 1990 nerozmyslene pustil pamiatky do súkromných rúk a poriadne na to doplatil. Pred deviatimi rokmi ich od predchádzajúceho majiteľa za necelý milión korún kúpil podnikateľ František Wolf (62), rodák zo Štefanova v Senickom okrese. Jeho spoločnosť Podzámčí mala veľkolepé plány. Panský dvor, ktorý nechala v roku 1811 postaviť kňažná Kateřina Zahaňská, mal byť hotelom, Panský hostinec, kde sa Němcová vydala v roku 1837 za Josefa Němca, sa mal zmeniť na vzdelávacie stredisko, v hospodárskych budovách mala byť jazdecká škola. Dnes sa spustošenými ruinami s deravými strechami, kam statici zakázali vstup, preháňa pár sliepok. Návštevníci, prechádzajúci okolo nich k zámku či mlynu, riskujú, že im čosi spadne na hlavu. Úradníci ministerstva kultúry vedú zdĺhavé rokovania o spätnom odkúpení pamiatok.

Minister kultúry Pavel Dostál už v roku 2000 priznal, že jeho rezort nemá prostriedky, ako Wolfa donútiť, aby sa o pamiatky staral. ,,Zo strany pána Wolfa ide o absolútne vydieranie, niekoľkokrát ma kontaktoval písomne a verejne hovorí, že chodí ozbrojený," povedal Dostál. Práve v tom roku po ňom česká polícia vyhlásila celoštátne pátranie a keď ho zadržala v Panskom hostinci, oznámila mu obvinenie z niekoľkých trestných činov, napr. pohŕdanie súdom či marenie úradného rozhodnutia.

Starosta Českej Skalice Tomáš Hubka hovorí, že Babičkino údolie by mohlo byť zlatou baňou, ale Wolf do neho neinvestoval ani korunu, hoci sľuboval americký kapitál. Istý čas prevádzkoval zadnú časť Panského hostinca. F. Wolf začínal podľa starostu s podnikaním tak, že si bez povolenia postavil na parkovisku pred Ratibořickým zámkom zmrzlinový kiosk.

Ministerstvo kultúry nakoniec siahlo k bezprecedentnému kroku - prvýkrát po roku 1989 chcelo vyvlastniť súkromný majetok bez náhrady. Rozhýbalo sa, keď sa Wolf v roku 2002 odsťahoval na Slovensko. Získal občianstvo SR a prihlásil sa aj s manželkou na trvalý pobyt v dedine Modrovka neďaleko Piešťan, kde sa však ukazuje zriedkakedy. V niektorých slovenských médiách inzeroval predaj týchto nehnuteľností za 1 600 000 dolárov, pričom zdôrazňoval, že súčasťou ponuky je prepojenie domov s románom Babička a históriou českého národa.

Medzitým sa Wolfova firma Podzámčí dostala do konkurzu a komunikácia s likvidátorom Jindřichom Hájkom sa zdá schodnejšia ako vyvlastnenie.

Bude možné konečne vykonať odhad objektov, Wolf totiž neumožnil odhadcom do nich vstup. Aby sa zdevastované pamiatky nezrútili, istá liberecká firma ich zaisťuje - len to stojí 2 mil. Kč, ktoré bude štát vymáhať od Wolfa. Do hry však vstupujú aj potomkovia rodu Schaumburg-Lippe z Nemecka a Dánska, ktorí požadujú vrátenie niekoľkých objektov z Babičkinho údolia, napr. zámku. Božena Němcová by zrejme horko zaplakala, keby videla, čo sa s miestami, ktoré tak milovala, deje...

Branislav Janík

obsah | Česká republika