Goethovu lásku připomíná české pivo

Na počest životní lásky německého básníka Wolfganga Goetha, mladičké baronky Ulriky, se v Česku začalo vyrábět třináctistupňové pivo. Zpracování chmelového moku s názvem Baronka se ujal pivovar v Žatci.

Iniciátorem vzniku nového piva byla obec Třebívlice na Litoměřicku, kde baronka Ulrika von Levetzow strávila téměř celý svůj život. Speciální pivo se vaří podle receptury z roku 1999, kdy mok vyráběl Korunní pivovar Litoměřice.

"Poprvé jej pili v Třebívlicích návštěvníci oslav konaných k 250. výročí narození Goetha a 100. výročí skonu jeho poslední lásky v červenci 1999," připomněl starosta obce Josef Seifert. Korunní pivovar ale před třemi lety v roce 2002 zkrachoval. "Patentovaný název Baronka jsme od něj převzali a hledali někoho, kdo by speciální pivo začal znovu vařit," uvedl. Výroby se před měsícem ujal pivovar v Žatci na Lounsku. "Ochutnali jsme mok a je stejně dobrý jako ten původní," zdůraznil starosta.

Pivo Baronka poputuje i do Německa

Čepovat se bude pivo Baronka nejen v Třebívlicích, ale i dalších hostincích na Litoměřicku. Zájem projevily restaurace, které spolupracovaly s Korunním pivovarem. Vyvážet by se mohlo i do Německa, kde se Ulrika narodila. Na etiketě je její podobizna a podpis.

Spojitosti s baronkou, která v Třebívlicích zemřela v listopadu 1899 ve věku pětadevadesáti let, chce obec využít v souvislosti s oživením turistického ruchu.

"Obnovili jsme i vinohrad, který bude také souviset s Ulrikou," uvedl starosta Seifert. Po letech se nyní rovněž obnovil Klub přátel Baronky. Básník Goethe, který žil v letech 1749 -1832, potkal svou osudovou lásku až na sklonku svého života v roce 1821 v Mariánských Lázních. Bylo jí tehdy pouhých sedmnáct let.

Jedenasedmdesátiletý básník prý dokonce požádal o ruku třebívlické baronky, ale byl odmítnut. Přesto s ní podle historiků udržoval kontakt. Z dochovaných archivů podle expertů vyplývá, že to byla žena dobrotivá, která nezištně pomáhala bližním.

ČTK

obsah | Česká republika