Vysílání české BBC skončí před Vánoci

Vysílání české redakce BBC, kterou se britská společnost rozhodla zrušit spolu s dalšími evropskými sekcemi, pravděpodobně skončí buď před Vánoci nebo v lednu. Dnes to řekl dobře informovaný zdroj z pražské redakce BBC, který si nepřál být jmenován.

O zániku vysílání, které bylo předmětem četných spekulací již delší čas, se zaměstnanci české BBC dozví oficiálně v úterý. Ušetřené peníze mají umožnit BBC spuštění arabské televize na Blízkém východě.

BBC World Service vysílá z Prahy v češtině již řadu let pět hodin denně na vlastní frekvenci. Patří k sekcím s největším rozsahem vysílání mezi různými jazyky, v nichž BBC vysílá.

Od loňského října do letošního března si českou BBC denně naladilo v průměru 17.000 posluchačů a její podíl na tuzemském rozhlasovém trhu činil 0,1 procenta. Nejposlouchanější Český rozhlas 1 Radiožurnál měl v tomto období průměrnou denní poslechovost 877.000 lidí a podíl na trhu 11,4 procenta.

Kvůli zachování českého vysílání intervenoval na počátku září v Newportu ministr zahraničí Cyril Svoboda, když naléhal na svého britského partnera Jacka Strawa, aby Británie nerušila české vysílání BBC.

BBC World Service není hrazena z koncesionářských poplatků, ale přispívá na ni ministerstvo zahraničí. Možná i proto se nyní uvažuje, že by se vysílání v jiných jazycích než angličtině uvedlo těsněji do souladu s prioritami britské zahraniční politiky, kam patří zejména ovlivňování vývoje v arabském a islámském světě.

Z HISTORIE BBC

Historie českého vysílání britské rozhlasové stanice BBC se začala psát na začátku 2. světové války, tehdy na jejích vlnách dostala prostor mimo jiné československá exilová vláda.

Čeština spolu se slovenštinou se z Londýna ozývaly i během studené války, po listopadu 1989 pak přibyl program šířený přímo z Prahy. Kvůli úsporným opatřením se ale nyní BBC chystá českou sekci po více než 66 letech zrušit.

BBC dnes vysílá v České republice z 12 vysílačů, stanici je možné naladit hlavně kolem krajských měst. Vysílání připravuje pražská redakce spolu s tříčlenným londýnským týmem. Česky vysílá BBC pět hodin denně, ve zbývajícím čase přebírá program mateřské stanice v angličtině.

Spekulace o konci českého vysílání se objevily už začátkem roku 1999, tehdy ale škrty zasáhly hlavně německou redakci, která byla zrušena, omezeno bylo i vysílání do Maďarska a Ruska.

Během uplynulých let se na vlnách BBC objevilo mnoho osobností. V prvním období, za druhé světové války, mohli posluchači v protektorátu slyšet vedle začínajícího Pavla Tigrida například ministra zahraničí exilové vlády Jana Masaryka.

Populární byly pořady, které v New Yorku pro BBC natáčeli Jiří Voskovec s Janem Werichem. Část vysílání tehdy byla zcela v rukou československé vlády, která měla od BBC propůjčený kmitočet a vysílací čas a obsah relací si připravovala sama.

Pravidelné vysílání československé BBC začalo 8. září 1939, sekce fungovala i po válce, v jejím čele zůstala válečná šéfka Audrey Andersonová. Tu pak vystřídala Betty Nicolsonová, jež Československo znala díky svému působení na britském vyslanectví v Praze.

České a slovenské vysílání BBC za železnou oponu je spojeno s řadou jmen, ke známým redaktorům patřil Pavel Holan (pseudonym Zdeňka Mastníka) nebo Karel Brušák. Pro BBC pracoval i Karel Kyncl nebo pozdější člen Zemanovy vlády Egon Lánský.

Česká redakce BBC si podobně jako mateřská stanice drží pověst nestranné a spolehlivé rozhlasové stanice, zpravodajství patří k nejlepším na trhu. Pro BBC pracuje řada uznávaných novinářů, asi neznámějším je Václav Moravec, který vedle Interview BBC uvádí i nedělní diskusní pořad v České televizi. Z řad zaměstnanců BBC pocházeli i dva nedávní ředitelé České televize Jakub Puchalský a Jiří Hodač.

ČTK

obsah | Česká republika