Stopa z Beslanu vede do Česka

Čečenští teroristé, kteří letos v září zaútočili na školu v jihoruském Beslanu, a mají tak na svědomí přes tři sta mrtvých, měli kontakty i v České republice. To, jestli šlo o náhodu, nebo o užší vztahy, se vyšetřuje. Zvláštní policejní služby v této souvislosti prověřují roli dagestánského podnikatele z Ostravska Artura Mugadova. Jak daleko jsou, odmítly sdělit. "To jsou informace, které nebudeme zveřejňovat," řekla mluvčí policie Blanka Kosinová. Mugadov vztahy s teroristy popřel. "Ať si tajné služby dělají svou práci. Mně je to jedno," řekl Mugadov v telefonickém rozhovoru s MF DNES.

Podezření, že teroristé mohli mít komplice i v Česku, vyšlo poprvé najevo koncem září, když ruské bezpečnostní složky zadržely v Čečensku Natalii Chalkajevovou, která dělala nábor sebevražedných atentátníků a shromažďovala peníze v zahraničí. Ruská bezpečnostní služba FSB tehdy zveřejnila, že Čečenka si satelitním telefonem volala i s jistou osobou z České republiky.

Zvláštní policejní služby zjistily, že Chalkajevová nebo někdo z jejího blízkého okolí měli mít vazby právě na Dagestánce Mugadova, který žije na Ostravsku. "Na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu tuto informaci měli a žádali ruskou stranu, aby jim sdělila podrobnosti, ale Rusové dosud neodpověděli," řekla policejní mluvčí Blanka Kosinová.

Mugadov je sice veden v obchodním rejstříku jako podnikatel, ale dvě "jeho" firmy jsou v krachu a třetí firma nevyvíjí žádnou činnost.

MF DNES zastihla Mugadova pouze na telefonu. "Mně je jedno, co dělají policie a zpravodajské služby. Já na ně z vysoka ... Mně to nevadí, že se o mě zajímají. Já nemám žádné kontakty v Čečensku. Neznám ani žádnou Chalkajevovou nebo Malkajevovou. Na shledanou," řekl Mugadov.

Věděl, nebo nevěděl, že telefonuje s Čečenci?

Je také možné, že Mugadov netušil, že komunikuje s blízkým okolím čečenské teroristické buňky. "Náhoda to být může. Při všech zpravodajských operacích s ní kalkulujeme. Ale v tomto případě je opravdu víc než nepravděpodobná," řekl jeden z vysoce postavených zpravodajských důstojníků, s nímž MF DNES případ konzultovala.

Chalkajevová byla zadržena koncem září v čečenském městě Urus-Martan. V okamžiku zatčení měla u sebe podle policejních zdrojů pás s kilogramem plastické trhaviny a železnými matkami. Měla také satelitní telefon pořízený v jedné z arabských zemí.

"Z tohoto aparátu Chalkajevová telefonovala do Spojených arabských emirátů, Německa, České republiky, Polska, Rakouska, Turecka a řady dalších evropských a blízkovýchodních zemí," sdělil agentuře RIA-Novosti šéf operačního štábu řízení protiteroristické operace na Severním Kavkaze generál Ilja Šabalkin. "V telefonátech se hovořilo o otázkách spojených s bankovními převody prostředků získaných od agentů mezinárodních teroristických organizací, z nichž měly být hrazeny teroristické útoky a naverbovány sebevražedné atentátnice," řekl generál. Chalkajevová podle něj jednala i o nákupu a přepravě zbraní, vojenských uniforem a technických zařízení.

Jeho podnikání doprovázejí závažné nejasnosti

Mugadov začal s podnikáním v Čechách v roce 1998. Podle obchodního rejstříku založil nejdříve obchodní a detektivní firmu "Mugadov".

Protože neplatil za odběr plynu (dlužil 17 tisíc korun) a protože dlužil také Eurotelu za telefonování (asi 37 tisíc korun), byla letos v lednu vydána na jeho firmu exekuce.

Od května 2000 Mugadov figuruje také v ostravské "poradenské" firmě MSA Group. Zde jsou jeho společníky dvě nanejvýše zajímavé osoby: Luděk Šišák a Hynek Vykoukal. O nich se v polovině devadesátých let psalo, že spolupracují s tajnými službami - konkrétně s BIS a vojenskou zpravodajskou službou.

Další společník ve firmě, Milan Hanák, tvrdí, že firma MSA nic nedělá. "Ta firma je nějaká spící. Já jsem se snažil z toho nějak vystoupit. Ale jednatel je někde v zahraničí," řekl.

Obchodoval i s naftou, firma šla do konkurzu

Mugadovovy aktivity se točily i kolem obchodu s naftou. V roce 2003 vstoupil jako partner do firmyMBV, která obchodovala s palivy a chemickými produkty nebo provozovala železniční vlečky, třeba na letišti v Mošnově. "Mugadov tvrdil, že má na Ukrajině zdroje nafty. Ale pak se ztratil a firma šla do konkurzu," řekl někdejší spolumajitel firmy Josef Mikyska.

Konkurzní správce firmy MBV Jaromír Typovský řekl, že Mugadovovy "investice" se ve firmě nijak neprojevily. "Jaký jsem z něho měl pocit? Nechci se k tomu moc vyjadřovat. Bylo to s ním takové zvláštní," řekl.

JAROSLAV KMENTA, MF DNES

obsah | Česká republika