U Slavkova znovu bojoval Napoleon

Po dvou stech letech od slavné bitvy tří císařů, která změnila moderní historii Evropy, se slavkovské bitevní pole znovu otřásá výstřely z děl a pušek. Rozsáhlé rekonstrukce bitvy, v níž Napoleon porazil rakouského císaře Františka I. a ruského cara Alexandra I. se účastní čtyři tisíce dobrovolníků. Sledují ji desetitisíce diváků.

Diváci poprvé uvidí všechny nejdůležitější okamžiky bitvy. Zatímco až dosud vytvářeli členové vojenských klubů jen dílčí scény z bitvy, nyní zábavnou formou předvedou: boj o Telnici, útok Francouzů na Pratecké výšiny a jezdeckou bitvu. Organizátoři zdůrazňují, že tak rozsáhlou rekonstrukci, které se účastní lideé z 23 zemí, by nebyli schopní dát dohromady nikde jinde.

Téměř dvouhodinová bitva se odehrává na 40 hektarech. Je to plocha bezmála pětkrát větší než v minulosti. Bitvu natáčí 18 televizních stanic. Přímý přenos nabídne od 19:30 na svém druhém programu i Česká televize.

Na bojišti vzniklo 20 dřevěných staveb. Představují obec Telnice, o kterou se svede boj. Část objektů při střetu vojsk shoří. Nadšenci v zinscenované bitvě spotřebují 1500 kilogramů střelného prachu a 200 kilogramů pyrotechniky.

Jedním z letošních hlavních lákadel bude jízda. Na bojišti se objeví kavalerie 200 jezdců na koních. "To, že jsme ji získali, považujeme za obrovský úspěch. Na bojišti se mohou pohybovat jen cvičené koně, v jejichž sedlech musí být špičkoví jezdci," řekl jeden z hlavních organizátorů akce Ivan Vystrčil.

Ve středu přicestovalo na jižní Moravu devět "generálů", kteří budou šikům nadšenců velet. Milovníci vojenské historie vyrazili po vzoru skutečných vojáků na slavkovské bojiště pěšky z Jihlavy a také ze střední Moravy.

Letošní oslavy mají bohatý doprovodný program. V expozici u památníku Mohyla míru, který stojí u obce Prace jako připomínka tisíců obětí bitvy, vytvořilo Muzeum Brněnska novou expozici o Napoleonovi.

V souvislosti s letošním výročím se konají vědecké konference a na bojišti bude odhaleno i několik památníků. Náklady na vzpomínkové akce se pohybují kolem 15 milionů korun. "Finančně nám pomohl kraj. Stát na nás ale zcela zapomněl. V zahraničí se přitom aktivně podílí na podobných akcích," řekl Miroslav Jandora se sdružení Austerlitz 2005, které vzpomínkové akce připravilo.

ČTK

obsah | Česká republika