Richard Blatný překonal světový rekord a uplaval 82 kilometrů

Čtyřicetiletý dálkový plavec, otužilec a pokořitel průlivu La Manche Richard Blatný má na svém kontě nový světový rekord v dálkovém plavání ve sladkých vodách. Po 29 hodinách dokončil plavbu od Slapské přehrady až za soutok Vltavy s Labem v Mělníku, a zdolal tak trasu dlouhou 82 kilometrů.

Richard Blatný začal plavbu pod Slapskou přehradou v sobotu 21. srpna ve 3 hodiny v noci a jak před tím prozradil, chce pokořit rekord.

"Je to pokus o překonání vlastního rekordu, který se zapsal do Guinnesovy knihy, totiž překonání vzdálenosti 54 kilometrů, kterou jsem uplaval od Slapské přehrady do Klecánek za Prahou nonstop stylem prsa bez neoprénu a ploutví. Je to samozřejmě veliký výkon otužilosti, vůle a do určité míry i zkouška doprovodného týmu."

Plavec absolvoval trasu opět stylem prsa, bez neoprenu, přičemž teplota vody se pohybovala mezi 9 a 10 °C. Počítal se zdoláním zhruba 92 km. Pokus totiž věnoval nejstaršímu otužilci Ladislavu Nickovi z Olomouce, který právě slaví 92 narozeniny.

"Každý kilometr by byl rok jeho dlouhého života. Nicméně i v případě, kdy bych samozřejmě skončil dříve, tak já věřím, že se na mě nebude zlobit," řekl před plavbou Richard Blatný. Z vody vylezl o 29 hodin později v Mělníku. Uplaval 82 kilometrů, neboť správci povodí mu nedovolili kvůli stavu vody proplouvat plavební komory. Rekord byl však překonán. Nezabránila mu v tom ani bouřka s krupobitím, ani šílený řidič člunu, který se na něj v noci řítil! Podle Renaty Charvátové jeho kamarádky a členky přípravného týmu prožil během cesty pět krizí. Jak dodala, Richard Blatný se na svůj výkon připravuje dlouho dopředu.

"Pan Blatný je otužilec, takže ve vodě je denně minimálně hodinu. Příprava vysloveně na tuto akci trvá tři neděle." O mimořádném výkonu svědčí i fakt, že zatímco před startem vážil 97 kilogramů, v cíli se jeho váha podle odhadu lékaře snížila až o 12 kilogramů. Richard Blatný má za sebou již řadu nevšedních sportovních výkonů. Mezi ty nejcennější patří přeplavání kanálu La Manche v roce 1998. Tuto trasu dosud zdolalo 11 Čechů. Je také držitelem českého rekordu za nejdelší pobyt v chladné vodě. Ve vodě Vltavy teplé 1,5 stupně při teplotě vzduchu - 2 stupně vydržel 57 minut.

Již v příštím roce počítá s dalším nevšedním výkonem, kdy hodlá dvakrát přeplavat průliv u Gibraltaru. Zatím se to povedlo jen dvěma lidem na světě, kteří plavali stylem kraul. Oba pocházeli od moře. Richard Blatný by byl první suchozemec, kterému by se to podařilo stylem prsa. Očekává, že by mu plavba trvala podle vlivu proudů, přílivu a odlivu a vln zhruba 18 hodin. Podle Blatného je tam ale voda teplá až 22 stupňů Celsia, a proto považuje svůj nynější výkon za ještě náročnější.

ZDEŇKA KUCHYŇOVÁ

obsah | Česká republika