Brückner bodoval v anketě o nejlepšího trenéra

Karel Brückner obsadil druhé místo v prestižní anketě o nejlepšího trenéra u fotbalové reprezentace roku 2003. V hlasování expertů z 84 zemí, které už od roku 1996 pořádá Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků, získal víc bodů než český kouč jen Francouz Jacques Santini.

Francouzi hráli podle účastníků ankety v loňském roce nejatraktivnější fotbal, ale český tým v očích hlasujících expertů příliš nezaostal. Brücknera dělilo od Santiniho jen sedmnáct bodů. Přitom v přímém souboji svého největšího rivala porazil. Loni v únoru vyhráli čeští fotbalisté nad Francií 2:0, a to dokonce na její půdě.

Třetí místo obsadil Švéd na anglické lavičce Sven-Göran Eriksson a až pod pomyslnými stupni vítězů skončili trenéři jihoamerických fotbalových velmocí Brazilec Carlos Alberto Parreira a Argentinec Marcelo Bielsa, který anketu před dvěma lety vyhrál.

Loňský vítěz Brazilec Luiz Felipe Scolari klesl po "přestupu" do Portugalska na deváté místo a předstihl ho dokonce i Aleksandrs Starkovs, jehož lotyšský tým byl senzací roku. Další trenéři, s nimiž Brückner v červnu v Portugalsku zkříží zbraně, skončili až v druhé desítce - Němec Rudi Völler na třináctém a Nizozemec Dick Advocaat na osmnáctém místě.

Český fotbal získal druhé místo v této anketě již podruhé. V roce 1999 po bezchybné kvalifikaci na Euro 2000 prohrál Jozef Chovanec jen s Brazilec Wanderleyem Luxemburgem.

Výsledky:

1. Santini (Fr.) 150 bodů, 2. Brückner (ČR) 133, 3. Eriksson (Angl.) 74, 4. Parreira (Braz.) 52, 5. Bielsa (Arg.) a Trapattoni (It.) oba 43, 7. Schäfer (Kam.) 42, 8. Starkovs (Lot.) 33, 9. Olsen (Dán.) a Scolari (Port.) oba 31.

LIDOVKY

obsah | Česká republika