Příštím velvyslancem USA v ČR bude podnikatel Cabaniss

Novým velvyslancem USA v České republice se stane William Cabaniss (64), republikán a podnikatel ze státu Alabama. Jeho jmenování prezidentem Georgem W. Bushem oznámil úřad mluvčího Bílého domu. Cabaniss nahradí ve funkci George Stapletona, jenž působí v Praze od srpna 2001. Nominaci Cabanisse musí ještě schválit Senát USA.

Bushův osobní přítel

Cabaniss je stejně jako Stapleton osobním přítelem nynějšího šéfa Bílého domu a právě tak jeho prezidentského otce (1989-93). Ten v roce 1990 přijel osobně podpořit Cabanisse, když se neúspěšně ucházel o křeslo v Senátu USA za Alabamu. V té době už měl Cabaniss za sebou dvanáct let praxe v alabamském zákonodárném sboru - jedno období jako poslanec Sněmovny a dvakrát byl senátorem.

Cabaniss je vlastníkem a šéfem malé společnosti Precision Grinding Inc. pro výrobu vysoce jakostních ocelových výrobků se sídlem v alabamském Birminghamu. Založil ji v roce 1971 a má 35 zaměstnanců. I nyní je budoucí velvyslanec aktivistou Republikánské strany.

Vysoké kontakty

Cabaniss má osobní kontakty s nejvlivnějším vnitropolitickým poradcem Karlem Rovem a zná se rovněž osobně s nynější ministryní práce Elaine Chaoovou. Ve volbách 2002 byl členem týmu poslance Sněmovny reprezentantů USA Boba Rileye, jenž se stal guvernérem Alabamy, a pomáhal mu poté sestavit novou administrativu.

Termín příjezdu Cabanisse zatím neznámý

Termín střídání šéfů americké diplomatické mise v Praze není ještě znám. Stapleton nedávno naznačil, že setrvá ve funkci nejméně do konce tohoto roku a zároveň že se hodlá zapojit do kampaně za znovuzvolení Bushe.

Protože se zatím neví, kdy se Senát vysloví k nově jmenovanému velvyslanci, není vyloučeno, že pražská ambasáda USA zůstane omezenou dobu bez tituláře. Bylo tomu tak ostatně právě před nástupem Stapletona, jehož předchůdce John Shattuck se vrátil zpět do USA téměř o osm měsíců dříve.

JIŘÍ ROŠKOT

obsah | Česká republika