Cernan: I Češi možná jednou poletí na Měsíc

Země určitě nemohla vzniknout jen tak najednou - na to je prý příliš krásná, ojedinělá i logická. Americký astronaut Eugen Cernan si to uvědomil v roce 1972, když se na ni díval z Měsíce.

"Stál jsem tam a ohromeně si říkal: Tady končí všechny poznatky vědy a začíná něco nepochopitelného, neuchopitelného. Byl to silný duchovní zážitek," vzpomíná Cernan, který je nyní opět v Česku. Už popáté. Včera převzal od předsedkyně Akademie věd Heleny Illnerové vyznamenání za zásluhy o vědu a lidstvo. A podepisoval svou knihu Poslední muž na Měsíci.

Astronaut nepochybuje, že Američané se na Měsíc vrátí. "Ale už s mezinárodní misí. A může v ní být i Čech. Třeba talentovaný chlapec či děvče, kteří dnes ještě chodí do školy," předpovídá astronaut.

Jeho víra, že lidé k Měsíci poletí znovu, vychází z projektu, který počátkem roku představil prezident George Bush - jako novou strategii letů na Měsíc a Mars. Víra hraje v astronautově životě důležitou roli: "Jako chlapec jsem snil o tom, že budu pilotem letadla a že jednou poletím do vesmíru. Věřím tedy, že když se člověk snaží a tvrdě pracuje na splnění svých - byť dětských snů, dosáhne jich," řekl. Poprvé přijel do Československa, země, v níž se narodili jeho předkové, 5. října 1974. Tajně a - jak říká astronom Jiří Grygar - proti vůli tehdejších komunistických pohlavárů.

JAN GAZDÍK

obsah | Česká republika