Romská rodina dostane odškodné 900 tisíc korun

Romská rodina Červeňákových dostane od české vlády 900 tisíc korun jako odškodnění za diskriminaci. Dohodu včera stvrdil Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Je to vůbec poprvé v historii, kdy Evropský soud pro lidská práva řešil problém vztahu českých úředníků a soudců k romské menšině.

V únoru 1993 se Červeňákovi ocitli ve vlaku mířícím z Ústí nad Labem na Slovensko. Ústecká radnice jim koupila lístky, Červeňákovi však později tvrdili, že byli k vystěhování přinuceni. Když se vrátili, neměli kde bydlet, ačkoli jim město nezrušilo nájemní smlouvu. Stěžovali si u českých soudů, ale marně. Když vyčerpali všechny možnosti, poslali stížnost na Českou republiku do Štrasburku.

"Bude to znamenat, že každý z šesti žalujících členů rodiny dostane 150 tisíc korun od státu," řekla advokátka Klára Veselá-Samková, která Červeňákovy zastupuje. Evropský soud nakonec přijal mimosoudní dohodu mezi vládou a Červeňákovými. Pokud by se musel zabývat postupem českých úředníků, hrozila mnohem větší ostuda.

Pokud by rozhodoval o původní stížnosti, musel by přísně zhodnotit postup jednotlivých státních institucí. Navíc Romové zpočátku požadovali vyšší odškodnění. "Vyhnuli jsme se hrozícímu odsouzení. Takto je to pro republiku výhodnější," řekl vládní zmocněnec pro jednání u Evropského soudu Vít Schorm.

Rodina Červeňákových si u Evropského soudu ve Štrasburku stěžovala na porušení zákazu nelidského a ponižujícího zacházení, na nerespektování rodinného a soukromého života, na pomalé soudní řízení a na diskriminaci.

Ministerstvo spravedlnosti sice hned zdůraznilo, že Česká republika za žádné konkrétní pochybení nebyla odsouzena, ale advokátka Klára Veselá-Samková považuje smír dojednaný ve Štrasburku za jasné poselství: "To naznačuje, že žaloba z naší strany není planá. To, že vláda k tomu přistoupila, ukazuje, že situace je závažná," řekla. Klára Veselá-Samková poslala do Štrasburku už celkem deset stížností týkajících se českých Romů, zatím však žádná další nebyla přijata.

Peníze musí české úřady vyplatit Červeňákovým do tří měsíců. Pro Červeňákovy, kteří ze dne na den zbohatnou, to bude paradoxně znamenat ztrátu příjmu - přijdou totiž nejspíš o sociální dávky, které pobírají. "Ještě nic nevíme, čekáme na telefon od advokátky," řekla členka rodiny Červeňáků.

Případ, který se u českých soudů vlekl od května 1993, sice pro Evropský soud skončil, takže Červeňákovi už nemohou žádat o žádné další peníze, spor s ústeckou radnicí však vyřešen není. "Schválení smíru by mělo být signálem pro vyřešení dalších sporů mezi mými klienty a městem Ústí nad Labem," míní Veselá-Samková. Představitelé ústecké radnice jsou přesvědčeni o opaku: že navzdory neúspěchu ve Štrasburku další spory vyhrají.

LUDĚK NAVARA, JAKUB POKORNÝ, MF DNES

obsah | Česká republika