Češi míří do Severní Koreje

Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) se stane nejvyšším ústavním činitelem, který ve třináctileté historii samostatného Česka navštívil Severní Koreu. Během týdenní cesty, která začne zítra, zavítá s poslaneckou delegací ještě do Jižní Koreje a Mongolska.

Zaorálkova cesta by měla naplnit české ambice stát se aktivním hráčem v řešení krize kolem severokorejského jaderného programu. Podle Zaorálka by měla být jakousi sondou, na jejíž výsledek čekají prý i státy Evropské unie a USA. S nimi česká strana postup předem konzultovala.

"Před časem jsme byli japonskou a jihokorejskou stranou požádáni, abychom přijali významnější angažmá v řešení korejské otázky. Máme možnost zúročit renomé, které Česko v Koreji má," řekl Zaorálek.

Delegaci tvoří členové všech stran zastoupených ve sněmovně. ODS bude reprezentovat místopředseda dolní komory Ivan Langer, do Asie se vydají i Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), Vladimír Laštůvka (ČSSD), Pavel Svoboda (US-DEU) a Pavel Kováčik (KSČM). "Budeme tlumočit stanoviska, která jsou v souladu s názorem mezinárodního společenství," uvedl Zaorálek.

Poslance korejského parlamentního shromáždění hodlá vyzvat, aby se KLDR vrátila k šestistranným jednáním, která loni opustila. "Naše cesta přichází v zajímavý okamžik, kdy byla obnovena pracovní jednání mezi oběma Koreami," připomněl Zaorálek.

Nejnovější vývoj na Korejském poloostrově vyzývá spíše k mírnému pesimismu. Dvoustranná jednání včera skončila bez konkrétní dohody o severokorejském jaderném programu. Další kolo se má konat v červnu v Soulu.

České ambice poněkud tlumí Radek Khol z pražského Ústavu mezinárodních vztahů. "Neměli bychom mít přehnaná očekávání. Ani Evropa od české delegace nečeká, že dosáhne nějakého převratného posunu," řekl Khol. Česká strana se podle něho spíše zaměří na navázání kontaktů, které jí v budoucnu umožní podílet se na hospodářské obnově KLDR.

Zaorálek naopak pozitivně vnímá fakt, že Pchjongjang překvapivě cestu českých poslanců na poslední chvíli neodmítl. "Může to znamenat, že nás chtějí vyslechnout. Ze zkušenosti vím, že i to, co zdánlivě nemá smysl, může nakonec přinést nějaký posun," doufá Zaorálek.

ROBERT MALECKÝ

obsah | Česká republika