Český nápad na zmenšení vojenských nákladů zaujal NATO

Začnou se zřejmě dít v alianci věci! Česká armáda se zřekne tanků, o to více se však zaměří na protichemické a speciální průzkumné jednotky. Ty naopak odmítnou Poláci, kteří si své obrněnce ponechají a na oplátku jimi Čechy ochrání. To je zatím jen vize. A její možný výsledek?

Astronomické úspory výdajů na obranu, které bude možné investovat do modernizace armád schopných bleskově zasáhnout proti novým hrozbám, terorismus nevyjímaje. Zatím si však nikdo v NATO nedovede představit, že jeden stát by měl pouze elitní tankové jednotky a spoléhal na stejně elitní letectvo souseda. Náměstek českého ministra obrany Štefan Füle připouští, že pokud se evropští spojenci k podobnému kroku neodváží, pak možná USA přehodnotí své vojenské závazky vůči Evropě. Američanům totiž začíná docházet trpělivost nad tím, jak jejich spojenci plývají obrannými rozpočty. Vyrábějí čtyři typy takřka stejných stíhaček a pět druhů tanků, které se vlastnostmi příliš neodlišují. A nikdo se nechce "národní zbrojní hrdosti" vzdát.

Podle Füleho se alianční země na summitu musí shodnout na vzájemné "zastupitelnosti" a specializaci armád v oborech, v nichž vynikají. A Češi to jako první již učinili. Ostatní vyjma USA - vyčkávají. Aliance však musí podle Füleho zajistit, aby se specializované jednotky - v případě nutnosti - měly čím letecky přemístit do zemí, které se jich zřekly. Někteří na to po vzoru Čechů již přistupují. Od specializace si slibují větší účinnost svých vojsk i politické zisky. Doufají, že špičkové jednotky jim zajistí silnější pozici v rozhodování aliance.

JAN GAZDÍK, MICHAL MOCEK, MF DNES

obsah | Česká republika