Češi tráví v práci nejvíce času v celé EU

Pokud by se měřil čas strávený v práci, mohli by se Češi směle považovat za workoholiky. Průměrný obyvatel EU pracuje týdně téméř 38 hodin týdně, průměrný český pracovník jej v týdnu předčí o pět hodin. Více než Češi spojují s pracovním prostředím svůj život pouze Islanďané, kteří stráví v průměru v práci ještě o půl hodiny déle než Češi. Uvádí to evropský statistický úřad Eurostat.

Oproti Čechům mají menší ochotu k pobytu na pracovišti i Slováci, kteří však stejně jako jejich západní sousedé patří se 41 hodinami týdně k evropskému nadprůměru.

Naopak nejvíce volného času mají podle Eurostatu Nizozemci (31,4 hodin týdně v práci). Průměrná denní pracovní doba obyvatel země větrných mlýnů trvá o něco málo déle než šest hodin. Nizozemci dávají přednost práci na částečný úvazek, zatímco v Česku je zvykem plný pracovní poměr.

Odborníci však varují, že čas strávený na pracovišti ani zdaleka nesouvisí s produktivitou práce. V českých luzích a hájích tak často vítězí kávička a příjemné posezení s kolegy nad intenzívním zápalem pro práci. Není výjimkou, že Nizozemci odvedou více práce za menší časový úsek.

Nejvíce dovolené mají třeba Rakušané

Pokud někdo hodlá využít státem garantovanou dovolenou, měl by pracovat v Rakousku, Dánsku či ve Španělsku, kde si zaměstnanci mohou užívat až 30 dnů v roce placeného nicnedělání. V Česku legislativa garantuje dovolenou, která je o deset dní ročně kratší. Pokud firma poskytuje svým zaměstnancům delší dovolenou, mohou si Češi vychutnat i delší volno.

Českých dvacet dní dovolené ale není v EU ničím neobvyklým. Stejná pravidla platí například v Belgii, Irsku, Itálii, Slovinsku, ve Velké Británii a na Kypru. Na světě ale existují i země, kde je dovolená ještě výrazně kratší.

NOVINKY

obsah | Česká republika