Češi pracují nejdéle v Evropské unii

Češi mají nejdelší pracovní týden v Evropské unii. V práci tráví více než 42 hodin týdně, čímž téměř o pět hodin překračují unijní průměr. Lidé v České republice takřka nevyužívají částečné pracovní úvazky, rozšířeno není ani zaměstnávání na dobu určitou, vyplývá ze studie statistického úřadu Eurostat.

Nejméně času tráví v práci Nizozemci. Velké rozšíření částečných úvazků srazilo průměrnou pracovní dobu v této zemi pod 32 hodin týdně. Relativně méně času v zaměstnání tráví i Britové, Dáni nebo Švédové. Ve všech státech EU pracují déle muži než ženy.

Naopak ve většině nových členských zemí EU přesahuje pracovní doba 40 hodin týdně.

Tyto státy na rozdíl od některých zemí západní Evropy nepřistoupily k regulaci pracovní doby, což je podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna dobře. Liberální přístup totiž přispívá ke snižování nezaměstnanosti. Důkazem je podle Jahna Velká Británie, kde se míra nezaměstnanosti již léta pohybuje kolem pěti procent.

Dlouhý pracovní týden v Česku souvisí i s mizivým využíváním částečných pracovních úvazků. Nízká mzda nutí i ženy pracovat na plný úvazek, zatímco v západní Evropě si ženy mohou díky vysokým příjmům svých mužů dovolit zkrácenou pracovní dobu, uvedl Jaroslav Míl ze Svazu průmyslu a dopravy.

Vysoká míra zdanění navíc způsobuje, že lidé raději volí různé melouchy a práci na černo, upozornil Daniel Münich z ekonomického institutu Cerge EI.

(r)

obsah | Česká republika