Čechům, žijícím na Srí Lance, zachránily život Vánoce

Řadě Čechů, pro něž se Srí Lanka stala druhým domovem, zachránily život Vánoce. To je i případ osmačtyřicetiletého Jana Klímy z Prahy, kterého jeho přítelkyně Zuzana na poslední chvíli přesvědčila, aby svátky netrávil ve svém novém domě na tolik milovaném ostrově, ale doma. Bylo to osudové rozhodnutí.

Oslavy na ostrově byly připravené. Dům byl kompletně dovybaven deset dní před katastrofou. Kamarádům stačila k cestě na ostrov jen letenka. Zuzana však ke štěstí mnoha lidí tyto plány zhatila. 26. prosince ráno se přiřítila tsunami a dům na jižním pobřeží Srí Lanky na pláži Unawatuna, který Jan postavil spolu se svým společníkem, zcela pohltila. Jen v této oblasti zahynuly tisíce lidí.

"Jasně, že by nás tam bylo víc a v době, kdy vlna přišla, bychom se nejspíš teprve probouzeli. Voda by nás uvnitř všechny umlátila. Zdi sice zůstaly stát, ale uvnitř a okolo je vše zcela zničené. Je to osud," uvedl Klíma, jenž situaci na ostrově sleduje prostřednictvím telefonického spojení se svými místními přáteli. Vlastně jen s jedním, který určitě přežil, s Lálithem.

"Nikdo neví, kdo žije a kdo zemřel. O ostatních Lálith stále nemá informace. Panuje tam hrozný zmatek," konstatoval Klíma. Na ostrově žilo, či podnikalo, více Čechů. Obchodní nevýhodu velké vzdálenosti totiž vyvažují výhodné ceny pozemků a nemovitostí, které jsou zde i několikanásobně nižší než v ČR. Například další Klímovi kolegové staví na Srí Lance hotelový komplex. Z toho nyní zbyl jen skelet, celé okolní vybavení a bungalovy zmizely.

Zničený majetek ho netrápí

Nikdo z těchto Čechů ovšem nebyl v době neštěstí na místě. "Jeden z kolegů odjel do Thajska a naštěstí přežil," řekl Klíma. Ten se nyní spolu se svým společníkem snaží získávat informace o dění na místě tragédie. To, že přišel o majetek v hodnotě několika desítek tisíc amerických dolarů, ho ale v tuto chvíli netrápí.

"Na ostrově mám spoustu kamarádů. Barák mě bolí nejméně. Velmi bolestná je však ztráta přátel. Lálithovi jsme okamžitě poslali peníze. Nezbylo mu nic jiného než holý život. V další finanční pomoci budeme samozřejmě pokračovat. Předpokládám, že už v březnu se na Srí Lanku vrátíme a budeme pomáhat přímo na místě," zdůraznil Klíma s tím, že do pomoci postiženým oblastem by se, byť formou malých příspěvků, měli zapojit úplně všichni. "Bolest je stejná na Srí Lance jako v Čechách. Když je někdo s určitým místem spjatý, snaží se pochopitelně o to více pomoci. Vzpomeňme si ale na povodně. Podobná tragédie může kdykoli potkat i nás," dodal Klíma.

PETR POKORNÝ, PRÁVO

obsah | Česká republika