ČT se zbavuje svých neplatičů

Pravidelné měsíční poplatky za televizi, které majitelé přijímačů odmítají hradit, začala namísto České televize vymáhat slovenská firma se sídlem v Bratislavě. Televize jí dluhy českých koncesionářů prodala.

"Společnost BSP Servis s. r. o. odkoupila od České televize pohledávku z nezaplacených televizních poplatků," oznamuje firma v dopisu z počátku loňského listopadu jednomu z údajných neplatičů.

V dopise se dále píše, že pokud adresát dlužnou částku během sedmi dnů neuhradí, bude ji firma vymáhat soudně. Plošné žaloby na neplatiče přitom ČT původně plánovala nejdříve na konec února. V tu dobu očekává výsledky auditu. Až poté se chtěla rozhodnout, zda bude poplatky vymáhat vlastními silami, či s pomocí externí firmy.

Generální ředitel ČT Jiří Janeček společný postup s firmou BSP Servis bez bližších podrobností potvrdil. "Spolupracujeme s nimi," řekl. Zda firma vzešla z výběrového řízení, včera nikdo ze zástupců televize neuvedl. reklama Obchodní ředitel televize Martin Švehla LN sdělil, že spolupráce s firmou začala v polovině loňského roku. ČT jí předala asi 1000 případů dlužníků.

Slovenskou společnost, která vymáhání poplatků převzala, vlastní podle internetového obchodního rejstříku holding BSP Group. Toto "volné sdružení specialistů IT" pochází ze Slovenska, dceřiné firmy má v Česku či ve Spojených státech. Tomáš Krössl z české pobočky BSP se k případu nechtěl vyjadřovat. "Nechceme poskytovat informace ani médiím, ani nikomu jinému," sdělil LN.

Prodala ČT své pohledávky správné firmě?

Do konce loňského září museli majitelé televizorů přihlašovat i odhlašovat své přijímače a oznamovat veškeré další změny v provozovnách České pošty. Na začátku října 2004 převzala evidenci poplatníků Česká televize. Ta má ze zákona také právo určit, kdo bude televizní poplatky vybírat, a může se i domáhat neuhrazených plateb u soudu. Toto krajní řešení ČT tedy nyní postoupila externí firmě.

Slovenská společnost BSP Servis, které Česká televize postoupila dluhy z neuhrazených televizních poplatků, má však ve slovenském obchodním rejstříku uvedeno jako předmět své činnosti pouze koupi a prodej zboží, ubytovací služby, pohostinskou činnost a vykonávání inženýrských, bytových a občanských staveb. Vymáhání pohledávek nabízí na svém webu pouze česká pobočka holdingu BSP, neplatiče však dopisy oslovuje slovenská dceřiná firma, navíc s nepřesně uvedeným názvem - oproti obchodnímu rejstříku v něm chybí pomlčka.

Údajný neplatič, který dopis redakci LN poskytl, upozornil i na cenu hovoru na jediném telefonním čísle, který firma v listu uvádí. Sazba činí 38 korun za minutu. Podle Kateřiny Krumphanzlové z kanceláře Baker&McKenzie to ale není nezákonné: "Firma musí uvádět jen adresu sídla," řekla.

ONDŘEJ AUST

obsah | Česká republika