Čeští Kelti uspořádali pohanskou svatbu

Oslavy keltského svátku Beltine v Lipnici nad Sázavou ozvláštnila první pohanská svatba na českém území po 2000 letech. Dva mladí vyznavači keltské kultury Sokol a Viona uzavřeli rituální sňatek, který skončil svázáním rukou na výraz potvrzení lásky obou snoubenců.

"Budeme spolu, dokud se budeme milovat. Rituální pohanský obřad je pro nás daleko silnější než formální občanská svatba na radnici, je tady spousta energie," řekla šestadvacetiletá Petra krátce předtím, než řekla své ano o dva roky mladšímu Milanovi.

Beltine je největší přehlídkou keltské kultury ve střední Evropě, kde se scházejí milovníci keltské kultury a životního stylu. Letos se do Lipnice sjelo asi 2000 lidí. "Lidé na Beltine jezdí nejen kvůli programu, ale hlavně kvůli atmosféře oslavující svátky jara," řekl hlavní organizátor festivalu Tomáš Křivánek ze sdružení Bratrstvo Keltů. Šestnáctihodinový program byl plný vystoupení hudebních a tanečních skupin. Lidé mohli navštívit stánky řemeslníků, projet se na huculských koních nebo nechat si namalovat na tělo keltské ornamenty. Keltové mohli uzavírat sňatky na rok a den, na celý život, nebo na dobu, po kterou trvá vzájemná láska. Podle publicisty Jiřího Brabce existuje o keltských sňatcích řada svědectví z doby na přelomu letopočtu. Odehrávaly se většinou o významných svátcích za účasti celé obce. "Snoubenci měli možnost uzavřít sňatek na zkoušku. Žena byla u Keltů v rovnoprávnějším postavení než u jiných civilizací, například i po svatbě měl každý svůj oddělený majetek," uvedl Brabec.

LIDOVKY

obsah | Česká republika