Česko se zaměří na propagaci v Asii

Česká republika se pokouší zastavit úbytek zahraničních turistů, kteří každoročně překročí její hranice. Zástupci tuzemského cestovního ruchu zaznamenávají propad zájmu ze strany turistů ze západní Evropy a v propagaci Česka se nyní chtějí zaměřit na exotičtější země. V centru zájmu jsou především Čína, Japonsko, Izrael, ale i země jako Kazachstán nebo Uzbekistán.

Českou republiku v zahraničí propaguje především agentura CzechTourism, která spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj a na reklamu Česka v zahraničí dostane příští rok ze státní kasy 196 milionů korun.

"Zajímavé jsou hlavně Japonsko a Čína. Pro turisty z obou zemí jsou totiž typické vysoké útraty a zájem o zdejší památky," vysvětluje strategii agentury její ředitel David Gladiš. O zájezdy do České republiky se prý ve zmíněných zemích zajímá především bohatá klientela, která nejvíce reaguje na reklamu.

Reklamní akce České dny odstartovala

Zajímavá je prý ovšem i situace v Kazachstánu a Uzbekistánu, kde právě v těchto dnech probíhá start reklamní akce České dny. "Odpovídáme na poptávku podnikatelské elity v těchto zemích. Módním trendem se tam staly například líbánky strávené v Česku. Zájezdy do ČR nakupuje nejbohatší vrstva obyvatel," říká Gladiš.

Podle Jaromíra Beránka, šéfa agentury Mag Consulting, která se zabývá cestovním ruchem, jsou tyto země pro příjezdovou turistiku perspektivní především ve středně až dlouhodobém horizontu. Na klientelu z Kazachstánu a Uzbekistánu se orientují například tuzemští hoteliéři nebo majitelé lázní, které jsou mezi cizinci oblíbené.

V krátkodobém horizontu však bude pro Českou republiku zajímavá hlavně Čína. "Z ní se dá očekávat největší nárůst příjezdů. Pokud by každý 25. čínský turista, který nyní přijíždí do Evropy, navštívil i Česko, zvedly by se zde příjmy z cestovního ruchu o patnáct až dvacet milionů dolarů," sdělil Gladiš.

Podle něj se CzechTourism bude kromě těchto nových zemí nadále snažit přilákat do Česka návštěvníky z evropských zemí, například Německa, Francie či Anglie. Své zastoupení příští rok v lednu otevře CzechTourism v Izraeli, kde jsou populární zejména české lázně. V letošním roce česká republika otevřela osm nových zastoupení v cizině, a to v Lisabonu, Tokiu, Taškentu či Helsinkách.

JITKA ZNAMENÁČKOVÁ

obsah | Česká republika