Česko znovu láká cizince na práci

I přes vysokou nezaměstnanost v Česku existují místa, která jsou dlouhodobě neobsaditelná. Letos by proto chtěli úředníci do Česka přivést alespoň 700 expertů z ciziny, situaci jim ale příliš neusnadňují. Jen vyřídit pracovní vízum trvá tři čtvrtě roku.

Ministerstvo práce kvůli tomu loni v létě otevřel speciální projekt, který běží v Bulharsku, Kazachstánu a Chorvatsku. Česká velvyslanectví mají za úkol hledat vzdělané a zkušené lékaře, umělce, techniky nebo programátory, kteří se mohou do Česka přestěhovat i se svou rodinou. Souvisí to se stále klesající porodností v Česku.

"České firmy zatím zaměstnaly 150 Bulharů, Kazachů a Chorvatů. Letos chceme takových zaměstnanců získat alespoň sedm set," uvedla mluvčí ministerstva práce Kateřina Prejdová. Projekt poběží pět let. Podle Prejdové by se do něj každý další rok mělo zapojit více zemí.

Do třiceti let je tu krize

"Není to tím, že bychom neměli dostatek vlastních odborníků. Ale Češi se za prací málo stěhují - dokonce nejméně ze všech evropských států. Cizince potřebujeme i proto, že klesá porodnost a do třiceti let se trh práce dostane do krize," řekl Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), které se na projektu ministerstva také podílí. IOM v blízké době zahájí kampaň, která má Čechy přesvědčit o tom, že zahraniční pracovníky potřebujeme. Například v zemích EU pochází každý desátý zaměstnanec ze zahraničí, u nás jsou to jen dvě procenta.

Zájem cizinců však není takový, jak si ministerstvo představovalo. Zrazují je od toho složité a zdlouhavé procedury potřebné pro získání pracovního víza.

Jedinou výraznější výhodu pro cizince představuje rychlejší udělení trvalého pobytu, místo po deseti letech po dvou a půl letech. "Proběhl první rok projektu, ještě přijde mnoho změn," uvedla Prejdová.

Cizinec si musí práci i vízum vyřídit sám. "Trvá to několik měsíců. Žádost o pracovní povolení se navíc nesmí vyřizovat na území Česka. Na rozhodnutí úřadů musí dlouho čekat i zaměstnavatel, který chce cizince zaměstnávat," říká Pavel Čízinský z pražské Poradny pro občanství a lidská práva.

Složité vízové záležitosti, které příliv cizinců do Česka brzdí, připouští i ministerstvo práce v závěrečné zprávě projektu na hledání nových odborníků. Dokument dnes projedná kabinet, který by také měl schválit další země, odkud k nám lidé mohou přicházet. Projekt vyhledávání zahraničních odborníků.

JANA MACHALICKÁ

obsah | Česká republika