Český sedlák se proslavil "bojem" s EU

Jedna malá cedule a z Petra Hájka z Pohorské Vsi se stal před rokem rázem nejslavnější sedlák v Česku. Aby totiž obešel přísné hygienické předpisy Evropské unie, začal Hájek své vyhlášené kozí sýry oficiálně prodávat jako krmivo pro zvířata. A na ceduli doslova napsal: "Nevyhovuje normám EU, určeno ke krmným účelům, testováno na lidech."

Hájkův nápad, o kterém jako první informovaly Lidové noviny, se dostal na stránky mnoha zahraničních médií i do zpravodajství britské BBC. Ukázalo se totiž, že problémy s přísnými hygienickými normami, které údajně likvidují malé sedláky na úkor průmyslových velkochovů, nejsou zdaleka jen záležitostí České republiky. Na internetových stránkách BBC se jen první den objevilo 30 000 ohlasů podobně postižených farmářů z celé Evropy.

"S odstupem musím uznat, že zdaleka ne za všechny problémy malých sedláků může Evropská unie," říká Hájek. Ze sedláka, který v Pohorské Vsi v Novohradských horách chová nejen kozy a krávy, ale především koně, se stal během jednoho roku jakýsi neoficiální rádce všech začínající českých "kozičkářů". Jen v blízkém okolí Pohorské Vsi začalo chovat kozy dalších pět sedláků, kteří podobně jako Hájek nabízejí sýry známým a turistům. Velká část z nich přitom určitě nesplňuje všechny nařízené normy pro hygienickou kvalitu zařízení určeného k výrobě sýra. Přesto nestačí vyrábět...

"Já sám bych prodal klidně pětkrát víc sýrů než dokážu vyrobit," říká Hájek. K jeho stálým klientům patří nejen místní obyvatelé, ale i významní českobudějovičtí podnikatelé a pražské celebrity. Cedule přitom stále oznamuje, že si kupují sýr, který je určen ke krmným účelům. Pokud ho jedí i lidé, je to jejich věc.

Hájek ale zároveň tvrdí, že takové obcházení předpisů EU by nebylo nutné, kdyby stát drobným sedlákům více pomáhal s počátečními investicemi do výrobního zařízení, vyhovujícího všem hygienickým pravidlům unie... "Místo stamilionových dotací na pozemky, které jejich majitelé pouze občas posekají, by třeba tady mohla za státní peníze vyrůst drobná výrobna sýra, v níž by si všichni místní chovatelé nechali zpracovávat své mléko," domnívá se Hájek.

"Můžete dostat dotaci, ale většinou až poté, co si všechno zaplatíte sám," stěžuje si Hájek. Většina chovatelů tak podle něj vyrábí sýr takzvaně na koleně pro známé a příbuzné a doufá, že si jednoho dne vydělá na oficiální "hygienickou" výrobnu. Přitom podle něj právě kozy, jejichž mléko je kvůli svým vynikajícím účinkům mezi lidmi stále populárnější, by mohly "zaměstnávat" stovky obyvatel Novohradských hor. Jen v Pohorské Vsi se míra nezaměstnanosti pohybuje kolem 45 %.

I ministerstvo zemědělství přitom potvrzuje, že o změně zemědělské politiky se dnes debatuje v celé Evropě. Od příštího roku by údajně měl vzniknout v EU speciální fond určený na rozvoj venkova. "Z takového fondu by pak bylo možné čerpat dotace třeba právě na malé mlékárny pro drobnochovatele, na zpracovny bioplynu a další zařízení, na nichž se zemědělci dohodnou se samosprávou," říká Libor Vacek, ředitel tiskového odboru ministerstva zemědělství.

MAREK KERLES

obsah | Česká republika