Světové renomé českých lázní

České lázně mají v Evropě vynikající zvuk a mohou přijímat klientelu z celé Evropy. Právu to potvrdil o víkendu Jiří Schlanger, předseda odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, v průběhu evropského sněmu léčebných lázní, který se konal v Mariánských Lázních.

"V českých lázních se ročně vystřídá asi čtvrt miliónu českých pacientů a zhruba 80 tisíc zahraničních zájemců," uvedl Schlanger. Podle něj české lázně mají v Evropě velmi dobrý zvuk, a to nejen z hlediska léčebné kúry, ale i prostředí, v němž se nacházejí. Lázně mají v současné době asi 22 tisíc lůžek a plánují jejich další zvýšení. Lázně se potýkají v podstatě s dvojí klientelou. První je ta, která je dána indikací léčebných procedúr. Jsou to lidé většinou po lékařských zákrocích, kterým lázeňská péče pomáhá k doléčení problémů.

Druhá klientela je z řad těch, kteří do lázní přijíždějí odpočívat a v podstatě rehabilitovat, aby si tak upevnili své zdraví do budoucna. Zpravidla ti užívají lázně plnými doušky. České lázně, zejména Karlovy Vary a některé další, jsou ve světě velmi vyhledávané právě pro léčebné kúry. Unikátní složení léčebných pramenů ve spojitosti s kulturním prožitím z lázní do budoucna dělají místo pobytu rekreace.

(per), PRÁVO

obsah | Česká republika