Čip "udá" záškoláky rodičům

"Dobry den, vase dite dnes neprislo do skoly." Takovou esemesku nebo e-mail by mohli za pár týdnů dostat někteří z rodičů dětí ze Základní školy v liberecké Lesní ulici. Škola má připravený systém, který nahlásí opozdilce a záškoláky rodičům. O zařízení se zajímají další školy.

"Můžeme to kdykoli spustit," říká ředitel školy Jiří Dvořák. "Program jsme už doladili a od rodičů posbírali čísla mobilních telefonů či e-mailů i se svolením, že můžeme zprávy posílat." Podle něj však žáci zatím chodí poměrně včas. Možná právě proto, že o novince vědí.

Systém funguje na stejném principu jako hlášení na úřadech nebo v některých firmách, ve školách jej zatím používají jídelny při předplácení obědů. Po příchodu do šatny si žáci malý přívěsek "projedou" zařízením, stejně tak se před odchodem odhlásí.

Zatímco mladší žáci si na opatření zvykli rychle a nevadí jim, starším se moc nelíbí. "Takové bonzování! Připadáme si jak někde ve fabrice," nadávají. Podle nich se ale stejně dá zařízení ošidit. "Stačí, když čip dám někomu z kamarádů, a nikdo nepozná, že ve škole nejsem," přemítá jeden z osmáků.

Tomu se však ředitel jen usmívá: "Třídní knihu ještě nikdo nezrušil a ve třídě by se na podvod přišlo," říká Dvořák. Zařízení i s programem stálo kolem 60 tisíc korun. Škola je zaplatila z úspor a peněz od sponzorů. "Nemá jen oznamovat absence. Můžeme jím rodičům sdělit třeba zpoždění cestou z výletu," říká Dvořák. "Je to pořád levnější a časově méně náročné, než abychom rodičům telefonovali na mobily."

O systém už projevily zájem i další školy. Nejvíce jich je z Prahy. "Je to úžasná věc. Chceme to také zavést," říká například ředitelka Základní školy na náměstí Curieových v Praze 1 Libuše Vlková. "Chceme, aby rodiče měli jistotu, že jejich dítě do školy bezpečně dorazilo."

Na libereckou firmu, která s nápadem přišla, se už začaly hrnout první objednávky. "Zabýváme se už delší dobu přístupovými systémy do škol. Tohle nás napadlo jako nadstandard," říká ředitel firmy Luboš Koutník. "Určitě se tím zvýší zájem rodičů o žáky. Když totiž dostanou zprávu, znervózní a začnou se zabývat tím, kde jejich děti jsou," dodává.

MILADA PROKOPOVÁ

obsah | Česká republika