Ako kvitne česko-slovenská vzájomnosť

Na renomovanom pražskom gymnáziu Na Vítěznej pláni vymysleli profesori projekt, v rámci ktorého predstavujú prostredníctvom histórie, osobností, prírody a kultúry jednotlivé krajiny sveta. Vlani takto "rozprestreli" Slovensko. Keď chceli po štyroch mesiacoch expozíciu zrušiť, študentská delegácia ich presvedčila, aby ju predĺžili do konca roka.

V pražskom divadle Pod Palmovkou sa rozhodli pravidelne uvádzať predstavenia slovenskej divadelnej scény. V hľadisku sedia stredoškoláci a vysokoškoláci. Napríklad predstavenie košického divadla Pospiatky sa skončilo frenetickým potleskom. Na záver si navzájom tlieskalo hľadisko s javiskom.

Prejavom nadštandardných česko-slovenských vzťahov je aj Slovenský ples. Organizujú ho tradične slovenské spolky v spolupráci so slovenským veľvyslanectvom v ČR. Jeho história sa začína v roku 1969 a navštevujú ho známe osobnosti z oboch republík.

Aj 16. 2. sa plesalo v Obecnom dome 1300 dobre naladených, tancachtivých a príjemných ľudí... Čo jedli a pili

Počas slávnostného otvorenia plesu si hostia pripíjali vodkou Goral, potom sa začala míňať pikantná bravčová krkovička s nakladanými papričkami, gombasecká klobáska so znojemskými uhorkami, nórsky losos, údený pstruh, syrové rolády, ale aj kapustnica, lokše s oravskou slaninou, bryndziaky, husacia pečienka i vyprážané rezne. Okrem všeličoho iného. Podpredsedníčke slovenskej vlády Márii Kadlečíkovej však chutili najviac jednoduché syrové korbáčiky.

Jedlo sa zapíjalo sektom Hubert a bielymi i červenými slovenskými vínami. Nad ránom sa mnohí zdržiavali pri zmrzlinovom bare. To na ochladenie po temperamentným čardášoch a nežných evergreenoch. Ako sa zabávali V Sladkovského sále sa zabávali milovníci folklóru. Okrem miestnej Limbory vyhrával aj bratislavský Ekonóm, Zemplín a Horňácka cimbalová muzika Martina Hrbáča. Smetanovu sieň, do ktorej boli najdrahšie vstupenky - 1800 českých korún - zaplnili VIP-ky. Hral im Big Band Pavla Zajačka, spievala Soňa Norisová, Miro Žbirka, Sisa Sklovská, Marcela Laiferová a Dušan Grúň. Grégovu sálu zaplnila mladšia generácia. Obrovské ovácie tu zožali Gladiátori. Bolo jasné, že slovenská hudobná scéna má v Prahe svoje zázemie.

Primátorský salónik a Salón VIP boli vyhradené pre politikov a celebrity. Bolo tam trochu tichšie, takže sa mohli pozhovárať aj na vážnejšie témy. Kto tam bol V Orientálnom salóniku sme videli manželov Juditu Vargovú a Braňa Hronca s dcérou a neterkou. Pri zmrzline zasa modelku Andreu Verešovú s rodinou. Medzi VIPkami si Gabriel Eichler pochutnával na lososovi. Radek Brzobohatý popíjal biele víno a hladkal ruku svojej slovenskej polovičke Hane Gregorovej. Tvrdil, že boli spolu hádam na každom slovenskom plese. Manželka slovenského ministra vnútra Dagmar Šimková, oblečená v červenej róbe z Maďarska, poháňala svojho brata, ktorý jej robil garde, aby stihli "ešte toho Žbirku". Slovenský veľvyslanec v Prahe Ladislav Ballek prekypoval pozitívnymi myšlienkami. Aj preto, že sa práve vrátil z Českých Budejovíc, kde sa konal týždeň slovenskej kultúry. No a deň pred Slovenským plesom absolvoval autogramiádu, na ktorej sa presvedčil, že ho v Čechách uznávajú nielen ako diplomata, ale aj ako dobrého autora. Manželia Ivan a Dagmar Havlovci zasa spomínali na mladé časy, ťažké obdobie disentu a krásnu Bratislavu.

Nad ránom si všetci odnášali domov sobotné vydanie denníka SME a týždenník Domino fórum, ktoré budú vychádzať už aj v Prahe.

BARBORA LAUCKÁ, SME

obsah | Česká republika