ČSSD definitivně odmítla trojkoalici

Sociální demokracie definitivně odmítla trojkoaliční vládu ODS, lidovců a zelených. Řekl to šéf ČSSD Jiří Paroubek, který vyzval občanské demokraty k hledání jiného většinového řešení. Paroubek zdůvodnil odmítnutí trojkoalice, protože ODS nejedná se sociálními demokraty o programových věcech. "Jak už sám předseda ODS Mirek Topolánek řekl, je tento projekt mrtvý," dodal premiér.

ČSSD stále trvá, aby v čele sněmovny stál sociální demokrat. "Navrhujeme, aby ve třetím kole pokusu o sestavení vlády pak tento kandidát nominoval pouze toho, kdo předloží zaručenou podporu budoucí vlády. To znamená, že by měl předložit písemné potvrzení minimálně 101 mandátů," uvedl Paroubek.

Není ale jasné, jestli sociální demokraté svého kandidáta pro páteční volbu navrhnou, protože chtějí postavit společného kandidáta všech pěti parlamentních stran. V jiném případě ČSSD vlastního člověka nepostaví. Předseda ODS Mirek Topolánek v úterý oznámil, že koalice vlastního kandidáta navrhne.

"Během dne jsme o tom ochotni jednat," řekl Paroubek. Podle něj je debata možná i v dalších dnech. Lhůta pro nominací na páteční hlasování ale končí dnes v 16:00. Ve sněmovně již zkrachovaly tři pokusy o zvolení předsedy.

Úvahy o předčasných volbách

Sociální demokraté také odmítli představu šéfa Senátu Přemysla Sobotky (ODS), respektive senátorů ODS, jak reagovat na povolební patovou situaci. Sobotka v úterý prohlásil, že pokud sněmovna opět nezvolí předsedu, Senát se asi počátkem srpna sejde, aby navrhl ústavním zákonem usnadnit cestu k rozpuštění dolní komory a vypsání předčasných voleb.

Podle ČSSD jde o nesmysl, který naznačuje, že Sobotka asi nezná ústavu. "Myslím, že se řešení najde, nemá smysl se strašit předčasnými volbami," míní Paroubek. ČSSD podle něj naopak udělá vše pro to, aby předčasným volbám zabránila.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika