Češi povedou slovenský volejbal

Do slovenské volejbalové reprezentace se od nového roku vmísí česká krev. Po nadcházející dvě sezóny povedou ženské i mužské seniorské družstvo čeští trenéři. Mužskému celku se na zmíněnou dobu upsal Pavel Třešňák a družstvu žen Miroslav Čada.

Bez zajímavosti není skutečnost, že dosavadní trenér Perštejna Pavel Třešňák před časem odmítl totožnou nabídku ze strany české reprezentace.

Ani jméno trenéra Čady fanouškům odbíjené rozhodně nemůže být neznámé. Doposud totiž vedl české volejbalistky na mezinárodní scéně i před domácím publikem. Jako o reprezentačního trenéra však o něj už dále nebyl zájem. Vinu na tom bezpochyby nese ne příliš přesvědčivá forma jeho svěřenkyň a průběh posledního mistrovství evropy, kdy zůstaly hodně za očekáváním. "Slováci se mi ozvali hned poté, co mi z našeho svazu dali na vědomí, že už se mnou v české reprezentaci dál nepočítají," prozradil Miroslav Čada, který svým odchodem k východním sousedům opustí i klub KP Brno, jenž vede v první volejbalové lize žen. "Obdržel jsem korektní nabídku a slušné podmínky, a tak jsme se dohodli téměř okamžitě." Když k tomu přičteme fakt, že se Brnu v poslední době také příliš nedaří (pohybuje se za středem tabulky, což v minulých letech nebývalo zvykem), lze předpokládat, že tento nový podnět byl zřejmě tím, co renomovaný trenér v současnosti potřeboval.

Zda naopak bude tato nová míza z Čech prospěšná i Slovákům a pozvedne jejich reprezentaci z popela, se teprve ukáže. Pozitivní však je, že můžeme opět hovořit o symaptickém aktu česko-slovenského zbližování na dalším poli sportovního odvětví.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | Česká republika