ČT odmítla film o její revoluci

Téměř dvouhodinový dokument Bezesné noci připomíná události z přelomu let 2000 a 2001, kdy Českou televizi ochromila tzv. vánoční krize, která vypukla po rychlém jmenování Jiřího Hodače šéfem ČT.

Autoři snímku, režisér Radim Špaček a kameraman David Čálek, představili své dílo poprvé v říjnu 2004 v pražském kině Světozor. Zhruba rok nato - a pět let po událostech, které na dlouhou dobu ovlivnily nejen Českou televizi, ale i společnost a politiku - dokument odmítla vysílat Česká televize. Sama sebe chápe jako změněnou a diskutovat o své minulosti nehodlá. "Nejsme si ani jisti, že to diváci chtějí," míní mluvčí ČT Martin Krafl.

O snímek měl přitom podle tvůrců při předloňské premiéře zájem Jan Rubeš, který má v České televizi na starosti převzaté pořady. Jeho kolega Václav Kvasnička letos v listopadu režiséru Radimu Špačkovi napsal, že "natočil dobrý dokument o celé té velmi smutné epizodě v dějinách České televize".

Že jde o věrný snímek, který nikomu nenadržuje, se v časopisu Týden, jenž na případ upozornil, shodli zástupci obou stran tehdejšího sporu.

Přesto šéfdramaturg Václav Kvasnička v listopadu prostřednictvím e-mailu odmítl Špačkův a Čálkův dokument slovy: "Bezesné noci dokumentují velmi smutnou krizi ČT, ve které nebylo vítězů ani poražených. V současné chvíli se k tématu krize v ČT nechceme na naší obrazovce vracet.

Zejména proto, že dnešní Česká televize je - soudím - již výrazně proměněnou institucí." Kvasnička zdůraznil, že ke zmíněnému období nemá osobní a emocionální vztah, neboť v té době v ČT nepracoval.

"Nestraním žádné skupině, která se v tomto konfliktu moci, práva a odpovědnosti angažovala," dodal dramaturg. Režisér Radim Špaček má nicméně za to, že vedení České televize se nestará o program tak, jak by mělo. Navzdory tomu, co nyní deklaruje, se ČT podle Špačkova mínění v uplynulých pěti letech dostatečně nezměnila.

"Zdá se, že televize veřejné služby se nestala stabilní demokratickou institucí uvnitř české společnosti," podotkl přitom ve filmu generální tajemník Mezinárodní asociace novinářů Aidan White už před pěti lety. Neformální rozhodování podle Špačka v ČT stále občas převáží, aniž by byla jako jedno z hlavních kritérií brána v potaz kvalita pořadů. "Lidem v televizi je jedno, co se bude vysílat. Napůl na to kašlou, napůl to dohazují kamarádům," řekl Špaček.

ONDŘEJ AUST

obsah | Česká republika