ČT posune hlavní zprávy na sedm večer

Od prvního ledna se budou muset diváci rozhodovat, zda v sedm večer dají přednost Primě, nebo České televizi. A také jestli o půl osmé přepnou na Televizní noviny Novy. Veřejnoprávní televize chce totiž zpravodajstvím bojovat o diváky, kteří v tu dobu sledují komerční stanice. A stejně jako nedávno Prima i Nova, napřesrok také ČT zprávy prodlouží.

Se začátkem příštího roku posune začátek své hlavní zpravodajské relace z 19.15 na devatenáctou hodinu. Sdělilo to několik pracovníků redakce zpravodajství a potvrdil zdroj obeznámený s přípravou inovací. Nevyloučil to ani mluvčí televize Martin Krafl. "Ano, je to jedna z pravděpodobných variant," sdělil. "Počátkem prosince se veřejnost dozví, jak to bude," dodal.

Podle informací má příští týden začít na programech ČT kampaň, která bude diváky informovat právě o přesunutí zpráv na devatenáctou a také o jejich prodloužení. Večerní Události tak budou včetně předpovědi počasí a Branek, bodů, vteřin trvat více než tři čtvrtě hodiny. Prvních zhruba dvacet minut se tak budou překrývat se zprávami Primy, ve všedních dnech zároveň se seriálem Ulice na Nově. V půl osmé bude ČT muset odolávat odlivu diváků zvyklých přepínat na Televizní noviny Novy.

"Pokud to někomu pomůže, pak hlavně Nově," odhadl nedávno šéf zpravodajství Primy Jiří Závozda. "Výrazně to spíš ovlivní Primu, naše divácká obec je v tomto ohledu velmi stabilní," míní ředitel zpravodajství a publicistiky Novy Martin Ondráček.

Přesnější dopady změn Ondráček předpovídat nechce: "V této branži strašně nerad věštím, nemám k dispozici podrobná data. Nejsem seznámený s tím, jaká bude struktura oné hodiny na ČT, ani nevím, co bude dělat Prima."

Proti Nově zprávami z regionů

Ředitel Ondráček je i tak přesvědčen, že "dominantním postavením zpravodajství televize Nova to otřást nemůže". Podle informací bude Česká televize chtít diváky Nově odlákat regionálním zpravodajstvím. Pětadvacetiminutové Večerníky, které nyní vysílá od osmnácti hodin, zkrátí na čtvrthodinu. Zbylých deset minut přesune do Událostí. Blok regionálních zpráv tak po zprávách z domova a ze světa začne na ČT pět minut před půl osmou - kdo jej bude chtít vidět celý, bude muset zůstat.

Hýbat se má i s pozdně večerní relací Události, komentáře. Ta nyní na ČT 1 začíná přesně ve 22.30, od ledna by se měla vysílat na ČT 2, a už od jednadvacáté hodiny.

Přesunutím začátku Událostí na devatenáctou hodinu se Česká televize vrací k času, kdy zprávy její předchůdkyně Československé televize původně začínaly. Televizní noviny vysílala od ledna 1958 do jara 1980 právě od sedmi večer. Pak je přesunula na půl osmou. V roce 1990 se vzdala názvu Televizní noviny, který teď užívá komerční Nova. Na 19.15 se Události ČT posunuly v září 1997.

K prodloužení hlavních zpráv sahá ČT letos jako třetí v pořadí. V polovině září protáhla a přejmenovala svůj Zpravodajský deník na 1. zprávy Prima. Také Televizní noviny Novy jsou nyní delší, na konci října končívaly až ve dvacet hodin.

ONDŘEJ AUST, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika