ČT slíbila sportu vlastní kanál

Česká televize chce v příštím roce spustit svůj čtvrtý program. Ten zřejmě potěší hlavně sportovní fanoušky. Bude totiž zaměřen právě na sport. Radě ČT to řekl šéf televize Janeček.

"V příštím roce se objeví nejmladší bratříček, sportovní kanál ČT," řekl členům Rady České televize na jejím pravidelném zasedání generální ředitel televize Jiří Janeček.

Podle Janečka platí, že pokud kupuje televize vysílací práva na nějakou akci, část práv nevyužije. Sportovní kanál by tak mohl využívání práv zlepšit.

"Chceme podporovat menšinové sporty a také máme dost bohatý archiv," přiblížil Janeček další náplň programu zaměřeného na sport i důvody, proč ho chce ČT zřídit.

Česká televize nyní vysílá na třech programech. Od svého zřízení před téměř 13 lety vysílala dva, a to až do začátku letošního května. Tehdy ČT spustila první tuzemský zpravodajský program ČT24. Vzhledem k nedostatku analogových frekvencí jej však vysílá pouze na internetu a přes kabelové a satelitní sítě.

ČT24 a plánovaný sportovní program jsou určeny především pro nastupující digitální televizní vysílání. ČT a Český rozhlas by měly v budoucnu obsadit jednu z budovaných digitálních sítí, takzvaných multiplexů. V každé síti se podle technických možností může objevit čtyři až pět programů. Podle dřívějších vyjádření ČT také televize například uvažovala o vzdělávacím a dokumentárním programu.

ČTK, iDNES

obsah | Česká republika