Česko dál shání experty v cizině

Už třicet odborníků z Bulharska, Chorvatska a Kazachstánu získalo trvalý pobyt ve zkráceném řízení po dvou a půl letech. Další stovka expertů už splnila podmínky a na udělení povolení k pobytu čeká.

Všichni tito cizinci o zkrácení žádali v rámci pilotního projektu ministerstva práce a sociálních věcí, jehož cílem je přetáhnout z vybraných zemí schopné a kvalifikované pracovníky. Paradoxně si tito lidé ale musí sami v Česku najít práci.

Jednou z čekatelek na pobyt je i šéfredaktorka bulharského časopisu Roden Glas a zaměstnankyně reklamní agentury Eli Mandažievové z Bulharska. "Věřím, že pobyt dostanu," řekla. Podle ní je projekt skvělá šance pro obyvatele zemí mimo Evropskou unii. "Dříve čekali cizinci na pobyt deset let, od ledna se hranice o polovinu snížila. Díky dalšímu zkrácení v projektu přešli z kategorie druhořadých obyvatel mezi téměř rovnoprávné," potvrdil slova Mandažievové Jan Schroth z Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Podle něj takoví lidé nemohou volit, ucházet se o post v politice ani sloužit v armádě. Ve všech ostatních ohledech se ale stávají zcela plnoprávnými občany.

Podmínkou pro účast v programu je nejméně maturita na střední škole. Přihlásilo se do něj už 463 lidí. Více než polovina ze zájemců o pobyt má vysokoškolské vzdělání. "Jsou to lidé, kteří mají velké předpoklady k tomu, že budou pro českou společnost dlouhodobým přínosem," uvedl Schroth. Původně chtělo ministerstvo do projektu získat kolem tisícovky lidí, prozatím se mu ale nepodařilo tolik odborníků přesvědčit. Zájemců je hodně, ale nakonec cizince často odradí náročnost hledání legálního zaměstnání a vyřizování veškerých dokumentů.

Hledání práce se ministerstvo snaží usnadnit vytvořením speciálního portálu. "Na webu se objevují i nabídky z úřadu práce, které jsou pro cizince vhodné," vysvětlila Zdeňka Caisová z oddělení migrace na ministerstvu práce. Projekt poskytuje šanci všem odborníkům ze všech oborů. Pobyt tak zatím získali například inženýr, programátor, konstruktér, vysokoškolská lektorka, ale i operní pěvec.

Projekt má mnoho nedostatků, říkají jeho kritici

Ačkoli projekt běží již od roku 2003, podle některých jeho kritiků se stále nepodařilo odstranit základní nedostatky. "Je zaměřen jen na určité cílové země a lidi z nich sem nepřivádí," popsal Milan Daniel z organizace Most pro lidská práva. Do projektu se totiž smí přihlásit lidé jen z dvanácti zemí - Kanady, Makedonie, Ruska, Moldavska a dalších zemí. Podle Daniela projekt navíc využívá cizince, kteří už na území České republiky dlouhodobě pobývají. Skuteční zájemci z cílových zemí pak fakticky nemají šanci najít vhodné místo. "Zatím se nestalo, že by se někdo ze zahraničí nemohl do projektu přihlásit, protože místo zaplnil cizinec, který v Česku už pobývá," odmítl kritiku Schroth. "Je ale pravda, že se do projektu většinou hlásí především cizinci, kteří již měli v ČR určité vazby a zkušenosti," přiznal.

BARBORA STRAŇÁKOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika