První fotbalovou ligu bude soudcovat žena

Poprvé v historii českého fotbalu bude utkání první ligy pískat žena - v roli hlavního rozhodčího se představí osmadvacetiletá Dagmar Damková. Povede zápas Českých Budějovic s Libercem.

Rozhodčí Dagmar Damková se v sobotním utkání nejvyšší soutěže mezi Libercem a Českými Budějovicemi stane první českou ženou, která bude řídit prvoligový zápas. Ani v zahraničí není tato praxe běžným jevem; evropskou výjimkou je švýcarská sudí Nicole Petignatová, jež už čtyři roky píská tamní ligu a nedávno vstoupila do historie jako první žena, která vedla oficiální zápas mužských týmů v soutěži UEFA. O něco častějším případem je ženské působení v roli asistentek.

Premiérové případy ženských rozhodčích v zápasech mužů:

9. února 1997 - Kanaďanka Sonia Denoncourtová se stala první ženou v historii brazilského mužského profesionálního fotbalu, která na sebe vzala roli hlavního rozhodčího. Dvaatřicetiletá Denoncourtová řídila zápas mistrovství státu Sao Paulo mezi celky Palmeiras a Sao Jose.

7. září 1998 - Dvaadvacetiletá Caroline Domenechová absolvovala ve funkci asistentky rozhodčího ženskou premiéru ve Španělsku, když pomáhala dohlížet na zápas druhé ligy mezi Hercules Alicante a Rayo Vallecano.

30. srpna 1998 - Hned dvojice ženských sudí se představila v americké Major League Soccer: Sandra Huntová vedla zápas Kansas City Wizards - Chicago Fire, Nancy Layová pískala utkání Dallas Burn - New York MetroStars. Obě rozhodčí, jež předtím sbíraly zkušenosti na čarách, se nebály vytáhnout červenou kartu.

3. listopadu 1999 - Nelly Viennotová se zapsala do historie Ligy mistrů, když byla delegována na pomezní čáru pro zápas mezi FK Molde a Realem Madrid. Tehdy sedmatřicetileté Francouzce se této pocty dostalo po tříletém působení ve francouzské nejvyšší soutěži, v evropských pohárech na ni mimo jiné narazili i fotbalisté Sparty a Liberce. V soutěžích UEFA ji časem napodobily její krajanky Ghislaine Peronová-Labbeová a Corrine Lagrangeová.

27. února 2000 - Sedmatřicetiletá Wendy Tomsová se stala první ženou v kolébce kopané Anglii, která se s praporkem v ruce zúčastnila finále Ligového poháru Leicester City - Tranmere Rovers, hraného ve Wembley.

31. května 2003 - Poprvé v historii českého fotbalu se na řízení zápasu nejvyšší soutěže podílela žena: osmadvacetiletá Dagmar Damková asistovala při utkání 30. kola Jablonec - Brno. V téže sezoně rozhodovala s píšťalkou v ruce dva zápasy druhé ligy.

14. srpna 2003 - Švýcarka Nicole Petignatová vstoupila do fotbalové historie jako první žena, která řídila oficiální zápas mužských týmů v soutěži UEFA. Šestatřicetiletá rozhodčí, jež měla na kontě čtyři roky pískání ve švýcarské lize, byla pověřena vedením duelu předkola Poháru UEFA mezi AIK Stockholm a Fylkirem.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika