DHL vybuduje v Praze své evropské centrum

Nadnárodní logistická firma DHL vybuduje v Praze své operační centrum pro Evropu. Firma do výstavby nového střediska investuje řádově miliardy korun a již v první fázi vytvoří více než 500 kvalifikovaných pracovních míst, sdělila mluvčí agentury Czechinvest Jana Víšková. Celkovou výši investice si investor nepřál zveřejnit.

Ministerstvo průmyslu a obchodu DHL nabídlo investiční pobídky ve formě dotace na podnikatelskou činnost, kterou může čerpat maximálně do výše 20 procent uznatelných nákladů, a dotace na školení pracovníků ve výši 25 procent nákladů na speciální školení a 50 procent nákladů na obecná školení. Firma má podle Víškové nyní šest měsíců na rozhodnutí, zda nabídku přijme.

Smyslem vybudování nového operačního centra je řízení a podpora celé evropské infrastruktury informačních technologií DHL z jediného místa. Prostory centra budou připraveny do května 2004 a přesune se do nich většina aktivit z Británie a Švýcarska. Evropské centrum v Praze vytvoří spolu s centrem DHL v USA a asijským centrem v Malajsii jednolitou celosvětovou infrastrukturu.

O umístění projektu do České republiky jednala agentura Czechinvest se společností DHL osm měsíců. Podle společnosti Ernst&Young nemá investiční projekt DHL v tomto sektoru v posledních dvou letech v Evropě obdoby.

Podle globálního ředitele informačních systémů DHL Stephena McGuckinga se firma pro ČR rozhodla vzhledem k dostupnosti kvalifikované a flexibilní pracovní síly, dobře vybudované a spolehlivé telekomunikační síti, dobrému leteckému spojení i kvůli podmínkám, které nabídla česká vláda.

Kurýrní a logistická firma DHL je ze 100 procent vlastněna Deutsche Post World Net a po sloučení s Danzas a Euro Express v dubnu tohoto roku je největší logistickou společností na světě. Prostřednictvím svých sesterských společností a agentů operuje DHL ve 228 zemích, kde pro ni pracuje téměř 170.000 zaměstnanců.

DHL vstoupila na československý trh prostřednictvím místního přepravce již v roce 1986 jako první expresní služba. Vlastní pobočku založila v Praze v roce 1991 a dnes zaměstnává přes 1700 pracovníků.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika