Kdy skončí staré televize? Brzy

Digitální televize nastupuje. A pro mnohé diváky bude její start znamenat problémy. Do České republiky by měla digitalizace začít masově pronikat v polovině příštího roku. Zároveň s tím se spustí také vypínání současného vysílání.

Naznačený scénář nabízí vládní koncepce rozvoje digitálního vysílání, kterou se dnes bude zabývat vláda. Celá republika by podle plánu měla mít digitální signál do konce roku 2008. V tu chvíli by mělo být možné naladit dvanáct až patnáct televizních programů. Nebude to automatické: změna vyžaduje pořízení přijímače digitálního vysílání, tzv. set top boxu. Klasická anténa už na nové vysílání stačit nebude.

"Více programů by mohlo být pro lidi motivem, proč si pořídit zařízení pro příjem digitálního vysílání klasickými televizory," říká ministryně informatiky Dana Bérová.

Cena přijímače by měla klesat: už dnes jsou na trhu set top boxy běžně okolo dvou tisíc korun a v nabídkách elektroprodejen klesají až k šestnácti stovkám.

Vláda počítá s tím, že měnit vysílání se začne od poloviny příštího roku a dokončeno by mělo být nejpozději do roku 2010. "Podle Evropské komise by se mělo současné analogové vysílání vypnout nejpozději do roku 2012," vysvětluje Bérová.

Přesný postup vypínání současného vysílání a zapnutí nového digitálního vysílání připravuje telekomunikační úřad. Ten už představil pracovní návrh: technicky by mělo být možné stihnout pokrýt celou zemi do tří let. Nebude to však najednou. "Navrhujeme deset oblastí rozdělujících celé území podle klíčových stanovišť vysílačů současných celoplošných televizí," vysvětluje člen rady telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák. "V každé oblasti bude po dobu nejméně čtyř měsíců probíhat současně digitální a analogové vysílání," dodává Dvořák.

Po čtvrt roce se vypne část analogové televizní sítě, ale i potom zůstane "zbytkové" analogové vysílání, které umožní třeba i poměrně velké části diváků nadále chytat televizi postaru. "Přechodu na digitální vysílání se nevyhneme. Aby změna byla pro lidi co nejméně náročná, už teď se rodí obrysy kampaně, jejímž prostřednictvím by se všem a včas měly dostat veškeré potřebné informace," slibuje Bérová lidem, kteří mají obavy, že stát jim jednoho dne bez výstrahy vypne analogovou televizi. Ještě není jisté, v kterých krajích si budou užívat jako první většího počtu programů a lepšího signálu. Podle telekomunikačního úřadu bude snaha nejprve vyřešit problémová místa, jako jsou například severní Čechy, kde už dnes ruší signál klasické televize digitálně vysílaný německý rozhlas.

Rychlost rozšíření nového signálu po celé zemi bude podle Dvořáka záviset na ochotě operátorů investovat do budování digitálních sítí a provozovatelů vysílání hradit cenu za šíření signálu na celém území. Tři operátoři - České Radiokomunikace, Český Telecom a Czech Digital Group - se rychlé výstavbě nebrání. Ale zatím nemají kromě současných televizí co vysílat. Nové televizní licence pro digitální éru totiž Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nebyla během roku schopna udělit.

Digitální TV v Česku

2006 - pravidla pro přechod na digitální vysílání
2007 - začátek vypínání analogového vysílání
2008 - pokrytí celého území digitálním signálem televize
2009 - dokončení přechodu na digitální vysílání
2012 - úplné vypnutí dnešního televizního vysílání (podle představ Evropské komise). V České republice by k němu mělo dojít 9. 9. 2009 nebo 10. 10. 2010

JAN CIZNER

obsah | Česká republika