Dlužníci končí na psychiatrii

Z celkem 1200 ročně hospitalizovaných pacientů českobudějovické psychiatrie jich 400 onemocnělo kvůli neschopnosti splácet své dluhy. Nejčastěji podlehli lákadlu spotřebitelských úvěrů a rychlých půjček.

Jihočeši se ze všech obyvatel republiky nejhůře vyrovnávají s problémem nesplácených dluhů. Vyplývá to z oficiální statisticky, kterou včera zveřejnila akciová společnost Nemocnice České Budějovice.

Až třetinu pacientů, hospitalizovaných na zdejším psychiatrickém oddělení, totiž údajně tvoří v poslední době lidé, u kterých jsou hlavním startovacím podnětem pro vznik duševního onemocnění právě dluhy. V jiných českých krajích přitom přivádí stejný problém do psychiatrických ordinací mnohonásobně menší počet lidí.

Jihočeši jsou zřejmě náchylnější

"Možná je to způsobené takzvanou jihočeskou mentalitou, danou zemědělskou historií kraje. Každý sedlák věděl, že nadělat si dluhy může být velice nebezpečné," řekl primář Psychiatrického oddělení Nemocnice České Budějovice Jan Tuček.

Pro Jihočechy je tak podle něj zřejmě psychická zátěž, spojená se zadlužením, vyšší než u ostatních obyvatel republiky. "Někdo si zkrátka z faktu, že nedokáže splácet dluhy, prakticky nic nedělá, někdo naopak trpí psychickým traumatem," tvrdí Tuček.

Právě v jižních Čechách zřejmě převládají dlužníci prvního druhu. Z celkem 1200 pacientů, ročně hospitalizovaných ve vážném stavu na českobudějovické psychiatrii, totiž celá třetina, tedy 400 lidí, onemocněla právě kvůli potížím s dluhy. "V naprosté většině přitom jde o pacienty, kteří podlehli lákadlu nejrůznějších spotřebitelských úvěrů a takzvaných rychlých půjček," tvrdí primář.

Nejlepší terapie - zaplatit za nemocné Psychicky nemocné lidi s takovou diagnózou by šlo podle něj pochopitelně nejlépe vyléčit tím, že by za ně někdo dluhy prostě zaplatil. "To ale samozřejmě není v našich silách. Jsme schopni pouze formou různých typů terapií řešit jejich akutní stav a následně nabídnout alternativní varianty, jak se pacienti mohou se vzniklou situací vypořádat. Jinými slovy nabídnout jim naději pro budoucnost," řekl Tuček.

V jiných oblastech Česka přitom paradoxně dlužníci ani zdaleka takovými problémy jako Jihočeši netrpí. "Počet našich pacientů, kteří se psychicky zhroutili kvůli dluhům, odhaduji maximálně na pět procent z celkového počtu hospitalizovaných," řekl Tomáš Hrubý z Psychiatrického oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podobné zkušenosti mají i nemocnice v dalších českých krajích. "Pacienty, kteří se k nám dostali kvůli nespláceným dluhům, počítáme v řádu jednotlivých procent," řekl Petr Šilhan, lékař psychiatrického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni. I v Moravskoslezském nebo Severočeském kraji, trpícími vysokou nezaměstnaností, počet hospitalizovaných dlužníků ani zdaleka nedosahuje čísel z jihočeské statistiky. Jižní Čechy jsou přitom paradoxně krajem s druhým nejnižším počtem nezaměstnaných hned po Praze.

MAREK KERLES

obsah | Česká republika