Do důchodu se půjde v 65, ale s více penězi

První politické tanečky kolem penzijní reformy končí předehrou. Experti pěti politických stran včera doladili první kroky, které jsou průnikem jejich představ a z těch se rychle do voleb připravuje zákon. Jasné už je, že do důchodu se půjde až v 65 letech a to od roku 2030.

Stát navíc sáhne hlouběji do kapsy a přispěje každému, kdo se rozhodne spořit na důchod více než nyní. Ti, kdo si spoří na důchod, mohou počítat s větším příspěvkem státu. "Detaily ještě musíme doladit, ale půjde o výrazné zvýhodnění připojištění, které by umožnilo třeba i dřívější odchod do důchodu třeba těm, kdo těžce pracují," popsal v úterý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Zatímco dnes při měsíčním spoření sto korun stát přihodí rovných padesát, při 500 korunách už přidává jen 150 korun, tedy menší procento. KDU-ČSL už se domluvila s ODS, že by procento takto klesat nemělo. To by znamenalo, že kdo dává víc, bude na tom lépe než dnes.

"Mnohem efektivnější by bylo, kdyby se státní příspěvek zvyšoval lineárně od stovky dejme tomu do tisícovky, což by mohlo až zdvojnásobit objem v penzijních fondech," říká Šéf penzijního fondu České pojišťovny a expert KDU-ČSL Ivo Foltýn.

Podle něj by to ani nemuselo být drahé. Vloni šlo na státní příspěvky 3,2 miliardy korun a Foltýn předpokládá, že zmíněný návrh by stál dvakrát více.

"Když to srovnáte se stavebním spořením, které je krátkodobé na pět let a kam stát vloni dal 15 miliard, tak by ty peníze byly efektivněji vynaloženy," dodává.

ČSSD už dříve přišla s návrhem, že by se více podporovaly příspěvky od zaměstnavatelů. V příštích týdnech podepíšou změny v zákon šéfové politických stran a pošlou zákon do Sněmovny. Jednotlivé strany si tím slibují, že penzijní reforma nebude hlavním tématem voleb, aby se příliš zpolitizovala.

(kk, naj)

obsah | Česká republika