Doktor si v Račicích hravě poradil se všemi soupeři

Na račickém kanále, na němž se připravuje na olympiádu, dominoval kanoista Martin Doktor v opožděném úvodu Světového poháru. Přesvědčivě nejdříve režíroval sobotní finále na kilometru a úspěch zopakoval také na poloviční trati.

"Sedlo mi počasí. Vyhovuje mi, když fouká zleva a zezadu," bylo znát, že si užil sobotní kilometr. "Ve třetí dvěstěpadesátce mě Giles donutil přidat, ale stejně jsem nemusel jet na krev," pochvaloval si výhry s náskokem délky půldruhé lodi a cenil si skalpu Kanaďana, patřícího stále do světové špičky.

Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty neladil formu na pohárový seriál, je v plné přípravě na aténský vrchol sezóny. "Doufám, že mi to půjde ještě příští týden v Duisburgu." Tam letošní okleštěný SP skončí a dá se očekávat, že mu tam přibudou největší soupeři - Němec Andreas Dittmer a Rus Maxim Opalev.

I tak už je český singlkanoista na dostřel k celkově už osmému prvenství v SP, které je dotováno odměnou pět tisíc dolarů. "Škoda, že nepřijeli i do Račic. Třeba bych s nimi těsně prohrál, ale pozvedlo by to prestiž závodů," litoval závodník Prosportu Sezemice.

Žukovskij zlobil jen chvíli

Na pětistovce Bělorus Alexander Žukovskij, který českého singlkanoistu odsunul na letošním evropském šampionátu v Poznani na pátou pozici, zlobil jen do poloviny závodu. "Jen jsem nechtěl, aby mi po startu moc odjel. Ke konci si na něj už věřím," naplnily se představy o jeho druhém vítězství a příjemně ho překvapil i finálový čas 1:49,82 minuty, jenž platí za rekord račického kanálu.

Ve finále na 1000 m hájilo české barvy 11 lodí. Na třetím stupínku pro vítěze stála čtyřkanoe Homolka, Červinka, Křivský, Šimeček a čtyřkajak Holubář, Polívka, Souček, Andrlík. Na poloviční trati postoupilo do finále devět našich lodí. Nejlépe skončily čtyřkanoe Břečka, Heller, Fuksa, Netušil a čtyřkajak Andrlík, Souček, Polívka, Holubář, jimž patřily třetí příčky.

MILOŠ JERIE, SPORT.CZ

obsah | Česká republika