Armáda vybuduje domovy pro válečné veterány

Do tří let chce armáda radikálně zlepšit péči o válečné veterány. V pěti městech po celé České republice mají vzniknout nové domovy. Pro válečné veterány chce mít armáda po roce 2008 k dispozici přes 250 lůžek. Nové pečovatelské domovy pro válečné veterány vzniknou podle plánu ministerstva obrany v Žatci, Hradci Králové, Jeseníku, Jihlavě a Českém Krumlově.

V Praze a Olomouci ministerstvo navíc otevře léčebny pro dlouhodobě nemocné, ve kterých budou mít váleční veteráni nárok na celodenní péči.

Celkem by chtěla mít armáda k dipozici přes 250 lůžek v rekonstruovaných starších armádních budovách. Projekt armádu vyjde na zhruba 350 milionů korun.

"Taková kapacita by mohla postačovat, protože nejen váleční veteráni, ale i další lidé důchodového věku nežijí jen v domovech důchodců. Pouze menšina využívá služeb těchto zařízení," řekl ministr obrany Karel Kühnl. V České republice v současné době žije asi 4500 veteránů z druhé světové války. Žádostí o umístění v pečovatelském domě eviduje armáda asi tři stovky. Na armádní péči bude mít navíc v budoucnu nárok i přibližně 7000 vojáků z novodobých mírových misí.

V Česku zatím fungují dva domovy pro válečné veterány. Jeden z nich otevřelo ministerstvo obrany letos na jaře v Karlových Varech. Další funguje od roku 2001 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Domovy mají celkovou kapacitu 46 lůžek.

Podle Kühnla ministerstvo obrany počítá s tím, že o část veteránů se postarají jejich vlastní rodiny. Jak dodal, rozmístění nových domovů bude takové, aby žádný veterán, který v nich bude bydlet, nemusel jezdit daleko ze svého původního bydliště.

Armáda přišla s konkrétním plánem na vybudování domovů pro válečné veterány jen dva týdny poté, co ministr Kühnl slíbil, že ministerstvo bude situaci urychleně řešit.

"Česká republika má vůči svým veteránům nesplacený dluh, který ani splatit nelze. Dluží lidem nahrazení doby, kterou protrpěli za socialismu," uvedl tehdy Kühnl během pietního shromáždění ke Dni válečných veteránů u památníku na pražském Vítkově.

NATOAKTUAL.CZ

obsah | Česká republika