Klaus znovu vstoupil do jednání o důvěře

Prezident Václav Klaus znovu zasáhl do vyjednávání mezi ODS a ČSSD. Nejprve naznačil, že nemusí v případě neúspěchu pravostředé koalice nechat sestavovat vládu Jiřího Paroubka. Nyní dodal, že by ČSSD měla za post šéfa sněmovny podpořit tuto vládu při hlasování.

"Považuji za vyloučené, že by někdo nechal zvolit sociálního demokrata předsedou sněmovny bez velké dohody, která by vedla k definitivní koncovce - vyjádření důvěry vládě," prohlásil prezident. Slib by podle něj mohl mít více podob, například by s ním mohly přijít obě strany na Pražský hrad, řekl.

O funkci předsedy sněmovny mají zájem jak občanští demokraté, kteří volby vyhráli, tak sociální demokraté, již v hlasování skončili na druhém místě. Šéf ČSSD a dosavadní premiér Jiří Paroubek v pátek řekl, že strana navrhne opět Lubomíra Zaorálka, který komoru vedl uplynulé čtyři roky.

Zároveň ale naznačil, že pokud dá rodící se koalice Zaorálkovi hlas, neznamená to ještě, že ji ČSSD automaticky podpoří při hlasování o důvěře. Bude záležet pouze na programu nové vlády, řekl premiér v sobotu.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek je stejně jako Klaus přesvědčen, že podpoře kandidátovi ČSSD musí předcházet slib, že sociální demokraté budou hlasovat pro koalici pod vedením šéfa ODS Mirka Topolánka.

Prvním a druhým pokusem sestavit kabinet pověřuje některého z politiků prezident. Nyní se o to snaží Topolánek. Klaus dnes prohlásil, že pokud šéf ODS ve sněmovně neuspěje, neznamená to, že druhým pokusem pověří Paroubka.

Při třetím pokusu zformovat vládu vyzývá politika šéf sněmovny. ČSSD prohlašuje, že jmenování člena strany do čela dolní komory by při třetím pokusu umožnilo, aby vládu sestavoval sociální demokrat, zřejmě opět Paroubek.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika