Fanouškům v českých dresech hrozí pokuta

Fandění českému hokejovému týmu může přijít fanoušky oblečené do národních dresů se státním znakem pěkně draho. Obce jim totiž mohou udělit až třicetitisícovou pokutu za porušování zákona. Jako první na to upozornily Deníky Bohemia.

Státní symboly, které mají na dresech, mohou používat jen oprávněné osoby - čeští reprezentanti. Výjimky neexistují.

"Státní symboly jsou zákonem chráněny. Pokud je někdo zneuctí - i ty na hokejových dresech - musí počítat s pokutou," říká mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová.

Advokát Jan Černý tvrdí, že je to v pořádku, byť si neumí představit, že obec bude pokutovat fanouška v dresu, který se chová slušně. "Dává přece najevo značnou míru vlastenectví," míní Černý.

"Ale pokud se budou lidé se státními symboly na prsou válet v hospodě, pak je naopak na místě dát podnět k přestupkovému řízení a takovému člověku napařit vysokou pokutu," míní Černý.

Jeden z největších prodejců hokejových potřeb, firma Bauer/Nike, má v těchto dnech z prodeje hokejových dresů nemalé zisky. "Dodáváme je i reprezentantům. Denně jich teď prodáme stovky v ceně od jednoho do dvou tisíc korun," říká Josef Mech z reklamačního oddělení. O hrozících pokutách nic nevěděl.

MF DNES

obsah | Česká republika