Kvůli ČT vznikne "elektronický soud"

Ministerstvo spravedlnosti chce zřídit speciální "elektronický soud". Ten má už od roku 2008 za celé Česko zpracovávat podání zaslaná po internetu.

Ministerstvo si od této novinky, obsažené v novele občanského soudního řádu, slibuje zrychlení projednávání případů. Chce tak řešit hlavně chystanou vlnu žalob České televize na statisíce lidí, kteří neplatí poplatky. A zahlcení soudů se bojí už teď experti. "Uplatnění vidíme hlavně u jednodušších případů. Typicky například u nezaplacených dluhů, kde obě strany uznávají, že dluh existuje," vysvětlil mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Jako nejvhodnější byl vytipován Krajský soud v Brně. "Je jasné, že ho budeme muset personálně posílit. Počítáme asi s dvaceti lidmi," dodal Dimun.

A jak bude "elektronický soud" fungovat? Například Česká televize by mohla po internetu poslat na brněnský soud řadu žalob. Soud by je pak zpracoval a doporučeným dopisem poslal neplatičům. Pokud by ti souhlasili, že zaplatí, soudní jednání by skončilo. Pokud by následně nezaplatili, přišel by k nim exekutor.

V případě, že s rozhodnutím brněnského soudu souhlasit nebudou, začal by případ řešit už tradičním způsobem soud, pod který spadají.

Stínový ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil s plánem souhlasí. Vadí mu ale, že jej vláda asi nestihne do voleb prosadit.

"ODS podporuje tuto úpravu dlouhodobě. Je chybou vlády, že ji nepředložila už dřív. V současné době jde jen o předvolební rétoriku. Není reálné, že by novela mohla kvůli zbývajícímu času do voleb projít parlamentem a Senátem," tvrdí Pospíšil. Ministerstvo spravedlnosti přesto počítá, že by změna mohla platit od ledna 2008. O "elektronickém" soudu včera jako první informovala ČT.

Elektronické žaloby dovolují zákony již dnes. Trochu paradoxně ale musí internetem poslané podání do tří dnů následovat i žaloba "papírová". A právě to by soudy zdržovalo. "Proto jsme zvolili tento způsob. Přijímaní elektronických podání jednou jedinou institucí není v Evropě ojedinělé. Podobně to funguje třeba v Německu," tvrdí Dimun.

VÁCLAV DRCHAL

obsah | Česká republika