Evropská unie obnovila Česku platby z fondu Phare

Česká republika může od čtvrtka opět čerpat dotace z evropského fondu Phare. Unie platby zastavila 1. srpna, protože se jí nelíbil systém, jakým se v ČR rozdělují. Nyní už podle Evropské komise ČR všechny zásadní chyby napravila.

Zmraženo bylo čerpání asi 3,7 miliardy korun na projekty z peněz vyčleněných pro ČR v roce 2003 a částečně ještě v roce 2002.

"Komise přijala vysvětlení a ujištění české strany, že nový systém EDIS v ČR již funguje. Od čtvrtka lze tedy obnovit výplaty peněz," sdělil ČTK nejmenovaný zdroj z komise.

Hrozilo, že ČR čtyřměsíční pauzou o miliardy korun přijde. Mluvčí ministerstva financí Marek Zeman ale tvrdil, že o finance projekty nepřijdou, peníze jen budou mít později.

Zdroj EK dodal, že nyní zbývá ještě dotáhnout některé administrativní nedostatky, které však již nemají zásadní vliv na převádění prostředků z Bruselu do Prahy.

EU vadila možná korupce

ČR nesměla od počátku srpna vypisovat nová výběrová řízení na projekty z Phare, ani přidělovat nové peníze. EK to tehdy zdůvodnila nedostatkem technických a organizačních opatření při zavádění systému EDIS.

Odborníci již dříve uvedli, že ČR nejspíš nedokázala v některých případech oddělit výběr projektů, převod peněz i další finanční toky, aby nemohlo dojít ke korupci.

Ministr financí Bohuslav Sobotka se pokoušel již dříve zveřejnit důvody, proč bylo čerpání peněz pozastaveno, Brusel to však neodsouhlasil. Podle obou stran ale ČR nepřijala pouze všechna technická a organizační opatření.

NOVINKY

obsah | Česká republika