Čeští europoslanci na tom budou lépe než jejich kolegové ve Sněmovně

Ačkoli Česká republika ještě není členem Evropské unie a její zástupci v Evropském parlamentu (EP) mají zatím jen statut pozorovatelů, rozhodla se vláda v předstihu využít projednávání zákona o doživotní rentě pro odcházející prezidenty a návrh rozšířit o platy tzv. europoslanců.

Ty by měly být o něco vyšší, než jsou platy poslanců v Česku a měly by dosáhnout částky 1800 eur měsíčně, tedy 55 800 korun hrubého měsíčně. Čeští zástupci v EP by měli mít také zákonný nárok na třináctý a čtrnáctý plat a na odchodné ve výši až šestinásobku svého měsíčního europlatu. Vláda k tomuto kroku přistoupila po intervenci dvou členů zahraničního výboru a pozorovatelů EP Ladislava Laštůvky (ČSSD) a Jana Zahradila (ODS). Ti se podle vicepremiéra Pavla Rychetského obrátili na ministry s upozorněním, že je třeba urychleně tuto otázku zákonem vyřešit.

Český europoslanec a peníze v eurech

Plat vyplácí státy, zvažuje se o sjednocení a vyplácení Evropskou unií.
vláda navrhuje - 1800 (56 376)
EU zvažuje - 8500 (266 220)

Náhrady vyplácí Evropská unie
Obecné výdaje - 3300 (103 356)
cestovné - 3000 (93 960)
denní diety - 240 (7517)
asistent - 9700 (303 804)

V závorce je přepočet na koruny podle kurzu 31,320 Kč/EUR

Platy jdou z pokladen států

Volby do EP by se měly konat v červnu příštího roku, přičemž občané budou vybírat čtyřiadvacet europoslanců. Podle návrhu na platy českých europoslanců bude jejich měsíční plat patřit k nejnižším. Nejvíce přitom berou Italové, a to 10 600 eur a nejméně Španělé - 2800 eur. Platy europoslanců jsou to jediné, co jde ze státní kasy daného státu. Všechny ostatní náhrady platí Evropská unie. Do budoucna se ale uvažuje s tím, že i platy půjdou z kasy EU a sjednotí se na 8500 eur měsíčně.

Pokud by se tento záměr realizoval přišli by si čeští europoslanci na více peněz než český ministr či ústavní soudce. Například předseda výboru Sněmovny pobírá 65 100 korun hrubého, paušály u poslanců činí 26 100 až 35 400 korun a mimopražští dostávají navíc 13 800 Kč měsíčně na bydlení. Ústavní soudce pobírá stejně jako ministr 88 400 korun hrubého měsíčně.

Již nyní platí EU každému poslanci měsíčně 3300 tisíce eur na tzv. obecné výdaje, 3000 na cestovné, denní diety 240 eur a 9700 eur na asistenta. Návrhem na platy europoslanců se ve středu již zabýval sněmovní ústavně-právní výbor, který ale diskusi přerušil s tím, že je na ni dostatek času.

Renta pro prezidenta odvozena od platů poslanců?

Stejně tak odložil hlasování o doživotní prezidentské rentě. Zdeněk Koudelka (ČSSD) totiž navrhnul, aby doživotní renta a náhrady exprezidentů nebyly vyjádřeny absolutními částkami, nýbrž aby byly odvozeny od platů poslanců koeficientem 1,2.

Zatímco původní vládní návrh počítá s padesáti tisíci korunami čistého měsíčně jako plat a stejnou částku na kancelář a asistenta, Koudelkův koeficient v přepočtu znamená 55 800 Kč na rentu a totéž na kancelář. Pokud by byl tento návrh schválen, v praxi by to znamenalo, že exprezidentovi se obě částky budou zvyšovat stejně s platy ostatních ústavních činitelů, zatímco při navrhovaných absolutních částkách by záleželo na vůli vlády a parlamentu, zda zákon podle okolností znovelizují a exprezidentovi přidají.

NAĎA ADAMIČKOVÁ, MARIE KÖNIGOVÁ

obsah | Česká republika