Polovina lidí chce povolit eutanazii

Přesně polovina Čechů chce, aby jim nová vláda po volbách dovolila svobodně rozhodovat o konci jejich života. Pro legalizaci eutanazie se v průzkumu agentury SC & C vyslovilo padesát procent z 3166 dotázaných. Proti bylo třicet procent lidí a dvacet procent na to nemá názor.

Platí přitom, že čím jsou lidé starší, tím jsou k možnosti povolit eutanazii ostražitější. A obávají se možnosti jejího zneužití.

"Lidé starší šedesáti let by eutanazii nepovolili. Možnost požádat o smrtící injekci podporuje jen 44 procent z nich," konstatuje zpráva z výzkumu.

Šedesátiletý Jindřich Ptáček, jemuž před dvěma lety zemřela manželka Jožka na rakovinu, patří ve své věkové kategorii k menšině. Uzákonění možnosti říci si o smrt by uvítal.

"Byl jsem s ní do posledního okamžiku, nikdy bych ji neodložil do léčebny dlouhodobě nemocných a nikdy jsme také spolu o eutanazii nehovořili - i když měla velké bolesti. Přesto si myslím, že eutanazie smysl má. O svém konci si chci totiž rozhodovat sám. Nechápu, proč by to měl být lékař, jenž neví nic o mém životě. Při tomhle rozhodování do písmene platí přísloví: zdravý nemocnému nevěří."

Zemřít vestoje a důstojně se loni rozhodl pětapadesátiletý pan František poté, co se dozvěděl, že další léčba rakoviny by jen prodlužovala jeho trápení. Zbývaly mu asi dva měsíce života. Věděl, že české zákony eutanazii neumožňují, takže se nemůže obrátit o pomoc k lékařům. Přemýšlel tedy o sebevraždě.

"Nechám v garáži běžet motor a otrávím se jeho zplodinami," svěřil se sestřičkám hospice Cesta domů v Praze. Plánoval i skok z okna svého bytu, jenomže to bylo moc nízko. "Nakonec si to rozmyslel," říká ředitelka domácího hospice Cesta domů Martina Špinková.

Dobrovolný odchod ze života Františkovi nerozmlouvala, o to víc se však sestřičky z Cesty domů zajímaly o jeho potíže, pomáhaly mu tlumit stupňující se bolesti, a když to Františkův stav ještě umožňoval, jezdily s ním i jeho paní na výlety na oblíbená místa.

Byl rád, že neumíral sám

"Postupně František s pomocí blízkých zjistil, že ze života lze odejít i důstojně, a přestal o eutanazii mluvit. Zajímal se o ni hlavně proto, že se velmi obával ponižujících podmínek při umírání," říká Martina Špinková. Dva dny před skonem si letos v lednu umírající pan František vyjel autem na výlet. I když už musela řídit sestřička Anna Krutská z hospice.

"Bylo krásné zimní počasí, on si pokuřoval své doutníčky a celou cestu říkal: ,Šťastnej jak blecha'," vzpomíná sestřička. Špinková tvrdí, že František byl nakonec rád, že poslední chvíle života prožil ve společnosti blízkých. Zcela odlišný pohled má paní Eliška: "Má přítelkyně Marie se dlouho před smrtí trápila. Ale bojovala až do konce a tím nám dávala najevo svou lásku. K životu přece nepatří jen radost, ale i bolest." ´

Politici: Lidský život je cenný

K tak razantnímu kroku, jako je uzákonění eutanazie, se však politici po volbách nechystají. Strohou větou "Každý má právo zvolit si život či smrt" slibuje prosazení eutanazie po volbách jen Unie svobody.

Lidovci stejně jako komunisté ani takovouto úpravu rozhodně nepodpoří. "Nehlasovali jsme pro to ani minule," říká předseda KSČM Vojtěch Filip.

Radikální je i šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek. "Umírající si o eutanazii říkají jen proto, že mají hrůzu ze samoty a ztráty lidské důstojnosti," vysvětluje Kalousek. Podle něj by stačilo, aby společnost zajistila umírajícím důstojné podmínky. "Zabíjení není řešením," míní Kalousek.

ODS a sociální demokraty toto téma rozděluje: polovina je pro a ta druhá proti. Místopředseda ODS Ivan Langer má dodnes před očima obrázek muže umírajícího na rakovinu, jehož tělo bylo plné metastáz.

"Trpěl, byl na morfiu a přežívaly u něj jen biologické funkce. Jako lékař vím, že jsou stavy, kdy je eutanazie vysvobozením. Jako právník si ale také uvědomuji, jak je to zneužitelné," vysvětluje Langer. Sám podporuje, aby usmrcení na žádost sice bylo zakázané, ale hrozil by za to jen malý trest. Ale s tímto názorem není ve své straně ve většině.

"Lidský život je cenný. Na druhou stranu si dokážu představit, že v extrémních a jednoznačných případech k ukončení života může dojít. Je to otázka celospolečenské diskuse," přibližuje dilema premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Zklamání v tomto směru nejspíš zavládne mezi voliči Strany zelených. Ti s 59procentní podporou patří mezi nejsilnější zastánce smrtících injekcí z milosti, ale "jejich" strana patří do opačného tábora.

"Legalizaci eutanazie rozhodně odmítáme, protože je zneužitelná," vzkazuje voličům odborná mluvčí zelených pro sociální politiku a zdravotnictví Džamila Stehlíková. V krajním případě jsou zelení ochotni diskutovat o možnosti, že by usmrcení člověka na jeho žádost bylo trestné, ale neposuzovalo by se tak přísně jako vražda.

Podobná formulace se před časem měla objevit v novém trestním zákoníku, jenže ten nakonec poslanci zamítli.

JANA BLAŽKOVÁ, JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | Česká republika