Česko se připravuje na Expo 2005

Představit Česko jako vyspělou kulturní zemi, která dokáže zaujmout nápady, si vytkl za cíl generální komisař české účasti na Světové výstavě EXPO 2005 v japonském Aiči Vladimír Darjanin.

"Hrdě se hlásím k českým pavilónům na EXPO 1958 v Bruselu, 1967 v Montrealu a 1970 v Ósace," uvedl Darjanin a dodal, že loni v listopadu přijala česká vláda japonské pozvání a dnes by měla schválit rozpočet. "Japonsko je drahá země a rozpočet pro výstavu je dvakrát větší, než bylo potřeba na výstavu v Hannoveru v roce 2000," sdělil s tím, že částku upřesní až po jejím schválení. Na poslední výstavu EXPO 2000 v Hannoveru pamatoval státní rozpočet částkou 330,9 miliónu korun.

Pokud jde o vlastní projekt na výstavě pod mottem Moudrost přírody, komisař zadá i výběrové řízení na scénář, libreto a návrh české expozice.

"Chci, aby se na přípravě expozice podílela porevoluční generace lidí, kteří nejsou zatíženi minulostí a mají nápady," sdělil Darjanin. "Jsem přesvědčen, že Česko dokáže navázat na věhlas své expozice v Ósace," řekl Právu japonský velvyslanec v ČR Hiroto Išida.

(vpl), FLASHNEWS

obsah | Česká republika